xcounter
#

Підписано таємничу угоду на розробку ЗРК NASAMS "проти майбутніх загроз"

9837
Підписано таємничу угоду на розробку ЗРК NASAMS "проти майбутніх загроз"

Зенітний ракетний комплекс NASAMS вже майже рік експлуатується Україною, і цей досвід цілком може вплинути на подальші удосконалення цієї системи

Міністерство оборони Норвегії разом з американською компанією RTX (Raytheon Technologies) та норвезькою компанією Kongsberg підписали нову угоду щодо співробітництва у напрямку удосконалення можливостей зенітної ракетної системи Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS).

Пуск NASAMS, фото Raytheon
Пуск NASAMS, фото Raytheon

Така заява вчора, 31 жовтня, була опублікована на сайті норвезького уряду — втім, жодної конкретної інформації про те, що собою представлятиме удосконалений ЗРК NASAMS станом на сьогодні не повідомляється — невідомо, чи буде це просто модернізація або ж передбачається якесь критичне перероблення комплексу тощо.

Читайте також: FrankenSAM для України від США: перші гібридні ЗРК вже у ЗСУ - на що вони здатні

Заява обмежена загальними фразами на кшталт того, що угода "закладає основу для подальшого укріплення і без того надійних та перевірених у боях можливостей системи протиповітряної оборони NASAMS", а також що "нова угода щодо співробітництва розширить можливості NASAMS і дозволить йому йти в ногу зі складними загрозами, що постійно розвиваються".

Водночас Том Лаліберті, президент підрозділу Land & Air Defense Systems компанії RTX, відзначив, що "сьогоднішній день знаменує ключову віху в укріпленні спадщини NASAMS як провідної у світі системи протиповітряної оборони середньої дальності".

Можна припустити, що зенітний ракетний комплекс NASAMS буде удосконалений за результатами його активного використання в Україні проти російської загрози — цей ЗРК експлуатується ПС ЗСУ вже майже рік, перше застосування цього ЗРК в Україні відбулося в середині листопада 2022 року.

У контексті модернізації NASAMS тут варто згадати ось таку новину — що понад рік тому, у листопаді 2022 року Raytheon разом з Kongsberg протестували модернізовану версію ЗРК NASAMS Mk.2 одразу з трьома різними ракетами в пускових — AMRAAM-ER, AIM-120 AMRAAM та AIM-9X Sidewinder Block II (до 20 км).

Водночас ключовим моментом цих випробувань було те, що система управління вогнем Raytheon Solipsys лише надавала підказки щодо вибору ракет для знищення тих чи інших цілей у повітрі, а рішення про пуск ракет лишалося за оператором.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності
ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від Міноборони Нідерландів

Або ж той факт, що ще в травні Kongsberg провела першу демонстрацію свого ЗРК малої дальності, що збудований на шасі ACSV G5 від німецької компанії FFG, використовує ракети IRIS-T та деякі елементи від NASAMS.

Нагадаємо, що комплекс NASAMS має модульну конструкцію і складається з командного пункту FDC, радару AN/MPQ-64F1 Sentinel, датчиків та декількох пускових установок. Декілька підрозділів можуть бути об’єднані в мережу, щоб "забезпечити мінімальну затримку на великих відстанях і максимальну продуктивність системи".

Читайте також: Повітряні сили вперше показали роботу ЗРК HAWK, який продемонстрував 100% результат