xcounter
#

Європа купила снаряди на майже $100 млн в Сінгапуру, в якого лише 54 САУ SSPH-1 Primus

16000
Сінгапурська САУ SSPH-1 Primus, ілюстративне фото з відкритих джерел
Сінгапурська САУ SSPH-1 Primus, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як можна окреслити цю ситуацію

Сінгапурська оборонна компанія ST Engineering оголосила, що протягом квітня-червня 2024 року отримала від неназваних замовників у Європі пул контрактів на поставку 155-мм артилерійських снарядів стандарту НАТО, загальна сума складає 100 мільйонів сінгапурських доларів, або ж $73 мільйони. Тут мова про снаряди до артсистем із довжиною ствола 39 та 52 калібри, котрі мають уламково-фугасне спорядження та збільшену дальність ведення вогню.

При цьому зазначається, що ці ж неназвані замовники в Європі замовили у сінгапурської ST Engineering 40-мм снаряди також, але тут не деталізується загальна вартість замовлення і строки поставки. А в обох випадках не зазначається і орієнтовна кількість боєприпасів, які мають бути поставлені, не кажучи вже про фактичного кінцевого отримувача.

Читайте також: Рашисти згадали про рідкісний загороджувач УМЗ-Г на Т-72, який кудись везуть
Виставкова демонстрація боєприпасів виробництва сінгапурської ST Engineering

Навіть якщо тут мова і не про те, що ці снаряди в підсумку мають "перекочувати" в розпорядження ЗСУ (хоча тут нічого не варто виключати), особливо примітним виглядає сам факт замовлення на достатньо велику вартість боєприпасів у далекого Сінгапуру, котрий до цього взагалі не фігурував у відкритих джерелах даних як постачальник артилерійських боєприпасів на експорт.

Можемо знайти лише згадку за початок грудня 2023 року про те, що Сінгапур та США уклали угоду про оборонну співпрацю. Однак там йшлось про таку схему обміну: США постачають новітнє озброєння для цієї країни-порту, зокрема F-35, а натомість Сінгапур "допомагає у розгортанні" американських військ у Тихоокеанському регіоні на випадок "великої війни" з Китаєм. А поняття про "допомогу в розгортанні" може мати доволі багато тлумачень.

З іншої сторони, до цього моменту Сінгапур не «світився» у відкритих джерелах даних також і як імпортер артилерійських боєприпасів. Окрім історії, коли у березні 2017 року США погодили поставку Сінгапуру партії в 2 тисячі керованих мінометних пострілів Orbital ATK XM395 калібру 120-мм вартістю в 66 мільйонів доларів.

На цьому тлі можемо лише окреслити дані по артилерійському парку армії Сінгапуру, котрі можуть непрямо показати ємність внутрішнього для місцевого виробництва боєприпасів.

Той же The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року сінгапурське військо мало в своєму розпорядженні майже 800 артсистем, із яких однак 638 одиниць – це міномети, 18 одиниць M142 HIMARS, 88 буксируваних артсистем калібру 155 мм типів FH-2000, Pegasus та FH-88, і 54 гусеничні САУ типу SSPH-1 Primus в тому ж 155-мм калібрі.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Сінгапур збільшує оборонний бюджет до $16 млрд, і що у нього при цьому з військом.

Читайте також: Перший захоплений танк-сарай отримав несподівану передісторію - Толік заблукав (відео)