xcounter
#

Як РФ робила комплекс РВВ-АЕ-ЗРК під Р-77, і що стало з цим проектом

4040
Рашистська ракета класу "повітря-повітря" Р-77, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська ракета класу "повітря-повітря" Р-77, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, що саме після цієї історії росіяни вирішили для себе, що найкращий "маркетинг" - це просто кричати про "аналоговнєтность" їх зброї

В одній із публікацій Defense Express розповідав про "кустарний ЗРК" на основі Р-60 та Р-73, який серби робили у 1990-х роках. А сьогодні розповімо про ще більш фантасмагоричну історію, як росіяни в 2000-х роках розробляли зенітно-ракетний комплекс РВВ-АЕ-ЗРК під ракету "повітря-повітря" типу Р-77 для стрільби в режимі "земля-повітря", і як цей проект так і залишився нереалізованим.

Працювати над проектом ЗРК під Р-77 російське МКБ "Вымпел" почало в 1990-х роках в рамках науково-дослідних робіт під індексом "Ельник". Після того, як "потренувалось" в розробці ЗРК під ракету Р-27, котрий так і залишився "на папері".

Читайте також: Новий витвір військово-промислового комплексу РФ: АТС-59Г з корабельною 2М-3М
Комплекс РВВ-АЕ-ЗРК на базі лафета від С-60, схематичне зображення з відкритих джерел

Траекторія російських розробок по ЗРК під ракету Р-77 виявилась доволі специфічною. Бо спочатку, в 1996 році на виставці Defendory російське МКБ "Вымпел" показало саме модифіковану Р-77 для запуску із вертикального старту саме із наземної ПУ.

А от уже під час виставки МАКС-2005 виявилось, що роботи по проекту РВВ-АЕ-ЗРК йдуть під "брендом" держкорпорації "Тактическое ракетное вооружение", і що для відстрілу із такого комплексу пропонується базова версія Р-77 без жодних переробок. А мабуть найцікавіше, що було у цій історії – як базу для РВВ-АЕ-ЗРК та платформу для відстрілу Р-77 у режимі "земля-повітря" росіяни пропонували або лафет від гармати С-60, або ж відповідно перероблений ЗРК "Квадрат" (експортний варіант ЗРК "Куб").

Проект адаптації комплексу 2К12 "Куб" під AIM-7E із пусковими комплексу Aspide від чеської Retia, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Така траекторія розробки виявилась максимально нелогічною. Бо, наприклад, при стрільбі в режимі "земля-повітря" без жодних переробок дальність запуску ракети Р-77 падала від 80 км до 12 км. І ця обставина уже робила проект РВВ-АЕ-ЗРК непривабливим для усіх потенційних замовників – як в особі Міноборони РФ, так і експортних покупців. Бо практика показала, що Р-77 краще використовувати за її прямим призначенням – для стрільби в режимі "повітря-повітря".

Схоже, що саме після цієї історії рашисти винесли для себе зокрема такий висновок – щоб продати на ринку розробку із максимально неоднозначними характеристиками, потрібно якомога дужче кричати про її "аналоговнєтність".

Російські авіатехніки підвішують ракету Р-77 на літак типу Су-34, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У Білорусі підтвердили, що перетворили Су-25 на одноразові носії ядерних бомб та підготували пілотів смертників