xcounter
#

Французька Arquus нарешті виводить у світ нову гібридну бронемашину Scarabеe: вона надшвидка і вміє рухатись, як краб

Французька Arquus нарешті виводить у світ нову гібридну бронемашину Scarabеe: вона надшвидка і вміє рухатись, як краб
2031

​Французький виробник Arquus заявив, що броньований автомобіль Scarabée завершив стадію розробки і готовий до виходу на світовий ринок. На прес-конференції 10 березня генеральний директор Еммануель Левахер представив нову розробку компанії "вже не як гарний прототип, а перший по-справжньому гібридний броньований автомобіль у світі".

Arquus позиціонує Scarabée як "флагманський" продукт компанії, розроблений за власні кошти. У керівництва компанії є надія, що унікальні можливості нової бронемашини зацікавлять не лише закордонних покупців, але й французьку армію.

Scarabée
Scarabée - перший показ

Завдяки дизельному двигуну V6 потужністю 300 к.с. Scarabee має виняткове співвідношення потужності до ваги - 40 к.с. на тонну, що забезпечує високу швидкість у будь-яких умовах (до 130 км/год), а також гарні можливості прискорення завдяки інноваційній системі підвіски.

Читайте також: Армія США переробить дизельні БМП Bradley на гібридні: для бою вже потрібні “бойові електрички”

У свою чергу, другий - электричний двигун має потужність 100 к.с. Його літій-іонні батареї (12 кВт-год) дозволяють Scarabee долати певну відстань, щоб безшумно наблизитись до ворога - як для розвідки, так і для атаки.

За необхідності паралельний гібридний привід також дозволяє поєднати потужності обох двигунів в режимі прискорення, щоб уникнути безпосередньої загрози, дістатися до цілі або обійти ворожу позицію.

Scarabee
Гібридний привід дозволяє поєднати потужності обох двигунів в режимі прискорення

Все це вкупі, за твердженням розробників, робить цей 8-тонний легкоброньований автомобіль одним з найшвидших на ринку. Вибір гібридної системи також зменшує споживання палива та зменшує потребу в логістиці та технічному обслуговуванні. Він також забезпечує живучість при виходу з ладу одного з двигунів.

Дистанційно керований бойовий модуль - одна з версій корисного навантаження бронемашини Scarabee

Крістіан Жак, директор з питань інновацій в Arquus, сказав, що відгуки їхніх армійських клієнтів вказують на "енергію, виживання та роботизацію" як напрямки розвитку техніки в майбутньому. "Транспортні засоби мають на борту все більше енергоємних систем, і паралельно життєво важливо, щоб ми зменшили використання енергії, що вичерпується", - зауважив він, маючи на увазі пальне.

Scarabee
Scarabee у повному "фарші"

Окрім гібридної силової установки, задні колеса Scarabée забезпечують незалежне рульове управління, завдяки чому машина має дуже малий радіус розвороту (11 м, або 36 футів). Але, оскільки задня вісь може утримуватися паралельно до передньої, машина може рухатися одночасно вперед і вбік, - як краб. Ця унікальна здатність означає, що транспортний засіб може зміщуватить назад, не маневруючи, і може "триматись "обличчям" до ворога, рухаючись убік", за заявою виробника.

Scarabee
У середині кабіни Scarabee

Гідроциліндри, оснащені вбудованими датчиками, контролюють переміщення задньої ходової частини. Scarabee також може змінювати свій кліренс.

Залежно від версії, Scarabee може вмістити 3 або 4 членів екіпажу. Він пропонуєтья у різних версіях військового призначення з різними типами корисного навантаження в залежності від місій - розвідувальних чи ударних.

Як відомо, Arquus, раніше відомий як Renault Trucks Defense, постачає 90 відсотків колісних автомобілів до французької армії і є одним із трьох партнерів, спільно з Nexter та Thales, розробляючи броньовані машини Griffon і Jaguar, які є наріжним каменем програми модернізації французької армії під назвою Scorpion.
Scarabée
Scarabée, задня проєкція
Читайте також: ​ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР: коли V - це перемога