xcounter
#

Десантники розповіли про найкраще "таксі" для особового складу: витримує постріли з РПГ та підриви на мінах

12437
Австралійський бронеавтомобіль Bushmaster, фото - Facebook-сторінка Australian Army
Австралійський бронеавтомобіль Bushmaster, фото - Facebook-сторінка Australian Army

Українське військо вже має на озброєнні десятки бронемашин з Австралії – і розповідають, чим саме їм подобається австралійська техніка

Українські десантники в сюжеті видання АрміяInform розповіли, як австралійська бронемашина Bushmaster допомагає їм на полі бою

Перше, на що наголошують бійці ДШВ ЗСУ, коли говорять про Bushmaster – це рівень її захисту, передусім проти осколків: "На початку війни ми не мали транспорту з таким рівнем протиосколкового захисту, а ця машина дуже добре тримає осколки".

Читайте також: З’явилося перше фото бронемашини Bushmaster з українським прапором

Військові згадують низку випадків, коли машина рятувала життя військових. Зокрема, підрив 82-мм міни біля колеса машини, яке було пошматовано, але машина змогла доїхати до місця призначення.

Ще один приклад – "приліт" снаряда з РСЗВ БМ-21 "Град", що впав за 15 метрів від машини – і знову постраждало тільки колесо, водночас корпус залишився неушкодженим.

bushmaster
Розвантаження бронемашин Bushmaster для ЗСУ. Фото: Об’єднане оперативне командування Австралії

Були випадки, коли Bushmaster витримував два постріли з РПГ і навіть наїзд на дві протитанкові міни – екіпаж отримав контузії, але залишився живим, оскільки дно машини витримало вибух.

Як висновок – австралійський Bushmaster є найкращою машиною для перевезення особового складу через міцну броню, наявність "опцій" кондиціонеру та обігріву та великої місткості, відзначає боєць ДШВ ЗСУ Володимир.

Bushmaster місце навідника
Місце навідника австралійської бронемашини Bushmaster, фото ілюстративне

Окремо він відзначає про переваги бойового модуля машини, зокрема високу точність та тепловізійний приціл. Втім зауважує, що саме його машині не вистачає 12,7-мм кулемету Browning M2 – наразі на його Bushmaster встановлений 7,62-мм кулемет та гранатомет Mk19.

Нагадаємо, броньована колісна машина Bushmaster була розроблена австралійською компанією ADI й активно постачається в армію Австралії, на озброєнні якої перебуває понад 1000 таких машин.

Bushmaster
Бронемашина Bushmaster, фото ілюстративне

Щонайменше 60 Bushmaster було передано Збройним Силам України як оборонна допомога від Австралії, водночас наприкінці вересня стало відомо, що Україна просить ще таких бронемашин для ЗСУ.

Трохи нагадаємо про ТТХ цієї машини: маса – 15,4 тонни, корисне навантаження – до 4 тонн, екіпаж – водій, навідник та до 8 десантників. Машина має витримувати 5,56-мм та 7,62-мм кулі і підрив вибухівки до 9,5 кг у тротиловому еквіваленті. З двигуном Caterpillar потужністю 300 к.с. розганяється до 100 км/год по шосе.

Читайте також: Kongsberg показала, як бронеавтомобіль Bushmaster можна використати для запуску ракет NSM