xcounter
#

Carl Gustaf та інші: від некерованих – до керованих

2869
Пуск з гранатомету Carl Gustaf
Пуск з гранатомету Carl Gustaf

До уваги читачів Defense Express – друга частина матеріалу з серії "Carl Gustaf та інші: як розробники світу шукають оптимальні шляхи посилення потенціалу піхоти на полі бою".

З першою частиною матеріалу можна ознайомитися за посиланням.

Від некерованих – до керованих

Завдяки різноманітності 84-мм боєприпасів гранатомет Carl Gustaf є багатофункціональною зброєю. Для цієї зброї є 11 різних боєприпасів, що забезпечує його широке оперативне застосування. Також очікується поява програмованих високоточних гранат, роботу над якими ведуть у компанії Saab. А нині реалізується нова концепція розробки вже керованих боєприпасів для безвідкатної зброї – у вигляді надлегкої ракети, яка має систему наведення на ціль.

Читайте також: На заміну РПГ-7: Естонія придбала останню версію реактивних гранатометів Carl Gustaf
У 2017 році шведська Saab та американська Raytheon об’єдналися для співпраці у розробці нових систем озброєння для сухопутних військ. Поштовхом для об’єднання зусиль стало те, що у тому ж 2017 році DARPA запустила дві програми щодо поліпшення бойових можливостей гранатомета Carl Gustaf.

Програма фінансувалася двома компаніями 50 на 50 – Saab та Raytheon об’єднали свої найкращі інженерні потужності для розробки керованих боєприпасів для гранатомета Carl Gustaf.

Боєприпаси до гранатомета
Завдяки різноманітності 84-мм боєприпасів Carl Gustaf є багатофункціональною зброєю. Для цього гранатомета є 11 різних боєприпасів, що забезпечує його широке оперативне застосування.

У вересні 2019 року новий боєприпас, відомий на той час як керований боєприпас для Carl Gustaf (GCGM), був вперше продемонстрований у ході випробувань. Вони включали шість керованих польотів: чотири – проти статичних і два – проти рухомих цілей. Мета випробувань полягала в тому, щоб показати зрілість рішення системи наведення на основі напівактивної лазерної установки (SAL). Для наведення боєприпасів на ціль використовувався напівактивний лазер. Як додаткові рішення для кінцевого продукту були також продемонстровані інші технології пошуку (наприклад, ІЧ-зображення).

Також перевірялась рушійна система з системою викиду, що дозволяє вистрілювати ракету до активації ракетного двигуна. Це було потрібно для демонстрації можливостей стрільби гранатометом з такою ракетою з обмежених просторів. Потужність боєголовки була продемонстрована окремо на серії різних цілей.

Carl Gustaf
Гранатомет Carl Gustaf призначений для знищення броньованих цілей, живої сили і вогневих позицій, а також для створення димових завіс і освітлення місцевості

Важливо, що від початку співпраця між шведськими та американськими компаніями була націлена не тільки на Carl Gustaf, але й на одноразову систему AT4. "Ми вирішили розширити концепцію, яка дозволила б нам розширити наш ринок, – заявив тоді представник Saab. – І це призвело до зміни назви ракети, яка більше не є передусім пов’язаною з Carl Gustaf – тепер це керований багатоцільовий боєприпас або ж GMM. Це підштовхнуло нас до укладення додаткового контракту – для демонстрації можливостей системи, де потрібно було протестувати інтегровану систему".

У листопаді 2020 року вогневі випробування GMM пройшли на полігоні Юма (штат Аризона). Пуски новим боєприпасом велися як з гранатомета Carl Gustaf, так і з нової версії одноразового гранатомета від Saab АТ4.

GMM керований багатоцільовий боєприпас
Керований багатоцільовий боєприпас Guided Multipurpose Munition (GMM)

1 червня 2021 року компанія Saab офіційно презентувала новий боєприпас GMM, що був розроблений спільно з Raytheon Missiles & Defense за запитом Міноборони США. Було повідомлено, що керований багатоцільовий боєприпас (або Guided Multipurpose Munition (GMM)) може застосовуватися як з багаторазового гранатомета Carl Gustaf, так і одноразового АТ4.

За словами розробників, пуск GMM може здійснюватися з закритих приміщень, з дистанційно керованих бойових модулів, а також пілотованих і безпілотних повітряних і наземних систем. Наведення здійснюється за допомогою напівактивної лазерної системи. На випробуваннях у червні боєприпас GMM успішно вразив мішені на дальності 2500 м. При цьому відпрацьовуються декілька нових режимів стрільби на дальностях 1550-2500 метрів, що у два рази перевищує можливості існуючих типів боєприпасів до Carl Gustaf.

Carl Gustaf приціл наведення
Для наведення ракети можливе встановлення на Carl Gustaf або AT4 полегшеного підсвітлювача MLD Mini від L3 Harris

Згідно з заявами розробників, маса GMM для Carl Gustaf становить 6,8 кг. Тобто система, готова до стрільби, буде важити до 15 кг. Корпус боєприпасу має діаметр 84 мм, щоб він вмістився у ствол Carl Gustaf. Проте діаметр самої ракети трохи менший за калібр 84 мм: ракета вставляється у контейнерну трубку, щоб уникнути тертя між крилами управління і підйому та нарізами стволу.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти