xcounter
#

Carl Gustaf та інші: як розробники світу шукають оптимальні шляхи посилення потенціалу піхоти на полі бою (частина 1)

Carl Gustaf та інші: як розробники світу шукають оптимальні шляхи посилення потенціалу піхоти на полі бою (частина 1)
2626

Військові конфлікти на сході України і в Сирії підкреслили важливість питання оснащення піхоти більш сучасним озброєнням для ураження противника в укриттях, а також броньованої техніки на близькій і середній дистанціях. У зв’язку з цим актуальним стає пошук нових рішень для модернізації існуючих і створення нових озброєнь. На цьому тлі цікавими є стратегія та практика шведської компанії Saab у нарощуванні потенціалу своїх класичних зразків "піхотної зброї".

Вимоги поля бою

На сучасному полі бою є досить широкий спектр цілей і загроз для сучасної піхоти. Він варіюється від кулемета у бункері до бойового танка з реактивною бронею і системами активного захисту. Для швидкого і точного впливу на такі цілі піхота повинна мати переносну зброю, яка застосовується з плеча. Вона повинна бути точною, мати відповідну дальність і бронепробиття, бути легкою у застосуванні і мати загальну вагу до 15 кг.

Гранатомет Carl Gustaf
Гранатомет Carl Gustaf призначений для знищення броньованих цілей, живої сили і вогневих позицій, а також для створення димових завіс і освітлення місцевості

Також, за оцінками аналітиків, з поширенням систем активного захисту бронетехніки сьогоднішня протитанкова зброя підійшла до межі своїх можливостей. Проте особовому складу, що діє у пішому строю, необхідно дати шанс у протиборстві з бойовою технікою з активними системами захисту. Для цього потрібно або продовжувати розвивати концепцію і тактику окремих загонів зі знищення танків, або удосконалювати самі переносні протитанкові системи зброї.

Читайте також: На заміну РПГ-7: Естонія придбала останню версію реактивних гранатометів Carl Gustaf

З іншого боку, з огляду на низку аналітичних досліджень (приклад: тематична доповідь командування СВ Німеччини «Як сухопутні війська будуть вести бій в майбутньому?/Wie kämpfen Landstreitkräfte künftig?»), бойові операції все частіше будуть проводитися у міських районах.

Гранатомет Carl Gustaf боєприпаси
Завдяки різноманітності 84-мм боєприпасів Carl Gustaf є багатофункціональною зброєю. Для цього гранатомета є 11 різних боєприпасів, що забезпечує його широке оперативне застосування

У цих умовах протитанковий захист військ буде ефективним за умов, коли піхотинці будуть мати достатню кількість зброї, яку вони зможуть застосовуватися із закритих приміщень і навіть на відстані до 50 м. Наразі подібного можна досягти виключно ручною протитанковою зброєю. У свою чергу, сучасний переносний ракетний комплекс має настильну траєкторію і значно більшу мінімальну дальність польоту керованої ракети і призначається для застосування на більшій відстані. Все це впливає на плани, які реалізують компанії різних держав задля посилення індивідуальної вогневої потужності піхотинця.

Carl Gustaf як спроба збройового абсолюту

У новітній історії військової справи навряд чи можна знайти настільки просту і ефективну зброю, як ручні гранатомети. Справді вдала конструкція має всі шанси пережити своїх творців, залишаючись у бойовому строю на довгі десятиліття. Як це, власне, і трапилось з радянським РПГ-7. Але більш показовий приклад, з огляду на потенціал розвитку і нарощування можливостей, – це ручний 84-мм нарізний протитанковий гранатомет Carl Gustaf, який був розроблений шведським інженером Зігфрідом Аксельсоном.

Керовані боєприпаси
Нині Saab реалізує програму розробки керованих боєприпасів для безвідкатної зброї. Перший прототип – у вигляді надлегкої ракети, яка має систему наведення на ціль

Гранатомет Carl Gustaf призначений для знищення броньованих цілей, живої сили та вогневих позицій, а також для створення димових завіс і освітлення місцевості. Гранатомет безперервно удосконалювався у двох напрямках – це розширення номенклатури боєприпасів та зменшення ваги. За сім десятиліть створено чотири його модифікації (M1, M2, M3 і M4).

Якщо перші модифікації Carl Gustaf важили понад 16 кг, то надалі гранатомет вдалося полегшити більш ніж удвічі за рахунок застосування легших сплавів і пластику. Застосування найбільш сучасних гранат з тандемною бойовою частиною дозволяє вражати бронетехніку з товщиною броні до 500 мм на дистанціях до 600 метрів, інші цілі окремими типами боєприпасів – до 1300 м.

Найновіша версія гранатомету Carl Gustaf була представлена у 2014 році – це М4. У цьому варіанті він має масу 6,7 кілограма, що на 3 кілограми менше від маси М3, і вдвічі меншу у порівнянні з М2 (14,2 кг). Таке зниження маси було досягнуто за рахунок застосування титанового сплаву у конструкції пускового контейнера. Загальні габарити гранатомета Carl Gustaf М4 були зменшені до 1000 міліметрів. Полегшена титано-вуглепластикова конструкція забезпечує гранатомету М4 такий же термін служби в 1000 пострілів, як і у випадку з М3.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти