xcounter
#

"Бавовна" в Севастополі: нові надводні безпілотники та яким може бути результат таких атак

9097
Надводний дрон-камікадзе, фото Ігор Лаченков
Надводний дрон-камікадзе, фото Ігор Лаченков

В Україні з’явився новий надводний дрон-камікадзе, який цілком міг стати причиною нещодавньої "бавовни" в Севастополі

Вчора, 22 березня, близько п’ятої години ранку у Севастополі була чутна серія доволі гучних вибухів – удар надводними дронами, а також невизначеними "повітряними цілями" визнали у міноборони РФ, де одразу заявили про успішне відбиття такої атаки.

севастополь надводний безпілотник дрони-камікадзе
Момент вибуху надводного безпілотника поблизу Севастополя, фото ілюстративне

Нагадаємо, це не вперше, коли така "бавовна" завітала до Севастополя у вигляді надводних дронів-камікадзе – так, 29 жовтня 2022 року таємничі дрони-камікадзе здійснили атаку на кораблі Чорноморського флоту РФ.

Читайте також: У РФ вивели зі складу флоту підводний крейсер, який ледь не нашпигували сотнями "Калібрів"

Хоча спершу про безпілотники, які могли зробити таку "бавовну", були тільки теорії, згодом стало відомо, що атаку на кораблі рашистів здійснили саме українські дрони і що загалом в Україні створять свій флот таких надводних дронів-камікадзе, щоб боротися з кораблями ЧФ РФ.

дрон-камікадзе
Зображення надводного дрона-камікадзе, які атакували Севастополь восени 2022 року

Тому цілком можна було б припустити, що вчорашня атака на Севастополь була здійснена тими ж дронами-камікадзе, що атакували його і восени минулого року. Втім, як слушно зауважують у блозі OSINT-аналітика H I Sutton, на цю роль може претендувати й інший безпілотник.

Так, вчора стало відомо про появу в Україні нового надводного дрона камікадзе, фото з яким оприлюднили, зокрема, волонтери Ігор Лаченков та Сергій Стерненко – у H I Sutton візуалізували, як би міг виглядати цей безпілотний апарат та порівняли його з попереднім – ймовірно, він менший за розмірами, має більш "гладку" конструкцію. Також немає ознак того, що платформа має якісь камери, засоби зв’язку тощо, але це аж ніяк не означає, що їх немає взагалі.

Яку саме шкоду заподіяли безпілотники наразі невідомо, втім навіть без результату у вигляді пошкодженого чи потопленого корабля рашистів, такі атаки все одно мають значення, зазначають в H I Sutton – так, наприклад, під час вчорашньої атаки була на півдня паралізована робота морського транспорту, водночас також повідомлялося, що РФ також була вимушена відвести від бухти два носії ракет.

Загалом з появою нових надводних дронів-камікадзе, а також зі збільшенням їхньої кількості, можна очікувати нових ударів в районі тимчасово окупованому Криму й не виключено, що якась з них стане щонайменше неприємною для кораблів окупантів.

Читайте також: У Highland Systems розповіли, чи зацікавить Україну підводний човен "Кронос" для бойових задач у Чорному морі