xcounter
#

Аналітики на Заході пишуть, що ракета KN-23 з КНДР може бити на до 900 км

8330
KN-23
KN-23

Які є додаткові деталі по передачі ракет від Північної Кореї для РФ

Аналітики Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі виклали власне бачення по ситуації з передачею балістичних від КНДР для Росії, яка їх тепер використовує для обстрілів України.

Ця публікація на даному етапі може бути цінною як один із пазлів, який дозволить зібрати цілісну картину по північнокорейським ракетам у розпорядженні рашистів. Хоча безумовно, по мірі накопичення нових даних картина загалом може ускладнюватись. Повний текст цього блогу можна прочитати ось за цим посиланням, ми ж звідти виділимо головні моменти.

Читайте також: З чого складається Х-47М2 "Кинжал": детально на фото від хвостовика до головки самонаведення
KN-23 та KN-24

Для початку, аналітики IISS не поспішають говорити, що росіяни отримали від КНДР якийсь конкретний тип балістичних ракет, лише називають як найбільш ймовірні два варіанти – KN-23/KN-24.

При цьому цікаво, що по KN-24 заявляється дальність пуску до 400 кілометрів, а от по KN-23 експерти IISS заявляють підтверджену дальність пуску аж до 900 кілометрів (раніше вважалось, що "Кімскандер", він же KN-23, він же північнокорейська копія "Іскандера" б’є на дистанцію "лише" до 690 кілометрів - прим. ред.).

Як стверджується, підтверджену дальність пуску до 900 кілометрів північнокорейський ОТРК KN-23 показав під час випробувального пуску в червні 2023 року. Тоді було відстріляно дві ракети, перша KN-23 пролетіла 850 кілометрів, друга – 900 кілометрів.

Дальність та зона проведення пусків KN-23 в червні 2023 року, джерело - twitter-профіль Joseph Dempsey, аналітик IISS

Аналітики IISS також вказують, що росіяни крім кількох десятків балістичних ракет отримали також від Північної Кореї кілька мобільних пускових установок та інших "машин підтримки", необхідних для проведення ракетних ударів.

Тут від себе наголосимо, що це насправді важливий технічний нюанс, з якого випливає, що скоріш за все північнокорейську KN-23 не можна відстріляти із штатної ПУ ОТРК "Искандер", треба "рідна" пускова із Північної Кореї. Бо, наприклад, копію "Скад" із КНДР цілком можна зарядити в штатну пускову від ОТРК "Ельбрус".

Експерти IISS також роблять припущення, що на ефективність застосування рашистами північнокорейських ракет прямо впливатиме ефективність розвідки та цілевказівки, який наразі має армія РФ. Тим більш, що фактична точність стрільби KN-23/KN-24 наразі не є відомою.

KN-23

Водночас при цьому IISS визнає, що навіть з усіма своїми технічними недоліками північнокорейські ракети в розпорядженні РФ несуть значну загрозу для України. Бо тут мова про оперативно-тактичні балістичні ракети, протидіяти яким може вкрай мала кількість західних ЗРК Patriot та SAMP/T в розпорядженні ЗСУ. Крім того, Кремль явно розглядає Північну Корею як інструмент для швидкого поповнення свого ракетного арсеналу, і щоб відповідно нарощувати інтенсивність ракетних ударів по нашій країні.

Раніше Defense Express розповідав про детальні фото ракети з КНДР, якою били по Харкову. Одна із виявлених особливостей - через намагання приховати походження на всій ракеті є лише один ієрогліф.

Крім того, ми також писали про те, що досліджено маршрути та головні склади РФ куди звозяться боєприпаси з КНДР, зокрема – про ймовірне місце зберігання балістичних ракет від Північної Кореї.

Фото уламків балістичної ракети з КНДР, яка була застосована росіянами для удару по Харкову в січні 2024 року
Читайте також: Рашисти заявляють, що Х-101 могла отримати 800 кг БЧ при меншій дальності