xcounter
#

Рашисти перекинули в Маріуполь інженерні війська, щоб вкрасти металопрокат на десятки мільйонів доларів

10408
Російські окупанти в Маріуполі, фото з відкритих джерел
Російські окупанти в Маріуполі, фото з відкритих джерел

Окупанти намагаються відновити роботу Маріупольського порту також для того, щоб туди могли зайти десантні кораблі

Із власних джерел Defense Express стало відомо, що орки перекинули в тимчасово окупований Маріуполь підрозділи зі складу 68-го окремого морського інженерного полку Чорноморського флоту РФ. Ці частини займаються розмінуванням морського порту Маріуполя.

Окрім того, рашисти почали підйом цивільних суден та військових катерів, затоплених в акваторії Маріупольського морського порту. Станом на 19 травня було відомо, що рашисти підняли уже два катери, зокрема малий броньований артилерійський катер (МБАК) "Лубни" ВМС України. Як свідчать фото з відкритих джерел, в ході боїв за Маріуполь МБАК "Лубни" отримав чисельні пошкодження від артилерії російських окупантів.

Читайте також: Росіяни готують "Сирійський експрес" для своїх військ, що намагаються взяти Маріуполь
МБАК "Лубни" ВМС України, потоплений під час боїв за Маріуполь і піднятий російськими окупантами, фото з відкритих джерел

Додатково з відкритих джерел відомо, що зараз майже вся інфраструктура Маріупольського морського порту, зокрема портові крани – виведена з ладу. Основний вхід у гавань Маріуполя – "Нові ворота" - заблоковано, там затоплено цивільне судно-земснаряд "Меотида", що належало Адміністрації морських портів України.

Щоб відновлювати роботу морського порту Маріуполя, в російських окупантів може бути два мотиви. Перший, що лежить на поверхні – на території Маріупольського порту залишилось металобрухту та металопрокату на десятки мільйонів доларів, орки хочуть збути цей товар.

Територія Маріупольського морського порту станом на зараз, зображення з відкритих джерел

Другий, менш очевидний – рашисти хочуть використати морський порт Маріуполя як "перевалочний пункт" для логістичного забезпечення своїх військ. Тому вони намагаються розчистити акваторію, щоб туди могли заходити великі десантні кораблі.

Росіяни заслужили свою назву "орки" зокрема й тому, що вони буквально стерли з лиця землі інфраструктуру на територіях, які окупували. У випадку з Маріупольським напрямком – рашисти розбомбили залізницю в самому Маріуполі, знищили важливий залізничний вузол у Волновасі, тому в них не лишається іншого варіанту, аніж перекидати за допомогою великих десантних кораблів.

Під час боїв за Маріуполь російські окупанти завдали масштабних руйнувань в морському порту міста, зображення з відкритих джерел

Зважаючи на поточні обставини, російські окупанти можуть хотіти використовувати морський порт Маріуполя як такий, в якому можна провести скритніше розвантаження БДК, аніж в порту Бердянська, куди 25 березня цього року долетіла наша "Точка-У". Тим більш, що Маріуполь історично був розрахований на прийом великовантажних суден (на відміну від Бердянська).

Але є одне але. Затоплене судно "Меотида" має довжину корпуса в 60 метрів, його водозаміщення було 1000 тонн. А практика показала, що росіяни нездатні підняти навіть десантний катер водозаміщенням менше 100 тонн.

Зліва - так виглядало судно "Меотида" в мирному житті, зправа - так виглядає судно "Меотида", затоплене в морському порту Маріуполя, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Росіяни вирішили довести собі, що вони здатні хоча б дістати "Серну" біля Зміїного