xcounter
#
Олександр Сирський: Набутий бойовий досвід та належна підготовка - основні складові, що забезпечують перемогу

Олександр Сирський: Набутий бойовий досвід та належна підготовка - основні складові, що забезпечують перемогу

3820

На початку нового навчального року Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів про досягнення сухопутників у бойовій підготовці у 2020 році, а також про плани удосконалення майстерності підпорядкованого особового складу на рік поточний.

Олександр Сирський
Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський

- Пане Командувачу, як Ви оцінюєте стан бойової підготовки Сухопутних військ Збройних сил України у минулому році? Якими були його особливості ?

-Перш ніж відповісти на поставлене питання, хочу наголосити на тому, що Сухопутні війська були і залишаються основою Збройних сил України. Саме вони несуть основний тягар україно-російської війни і складають переважну більшість військових частин, що виконують завдання в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Читайте також: Сухопутні війська України та ОАЕ домовляються про співпрацю: на чому буде зроблений акцент

Виходячи з цього, Командуванням Сухопутних військ зроблено все можливе для того, щоб якісно організувати бойову підготовку та готувати підрозділи, частини та з’єднання до виконання їх основної місії, що визначено Законом України "Про Збройні Сили України", а саме – стримування збройної агресії проти України та відсічі їй.

З огляду на все, що було зроблено у 2020 році, я можу з впевненістю оцінити стан бойової підготовки Сухопутних військ, як такий що забезпечує на належному рівні підготовку (відновлення боєздатності) військових частин (підрозділів) Сухопутних військ до виконання завдань за призначенням.

Бойову підготовку Сухопутних військ у 2020 навчальному році організовано за визначеними складовими – індивідуальна підготовка військовослужбовців, колективна підготовка штабів (управлінь), військових частин (підрозділів).

Всього у 2020 році було, виконано 95% основних заходів підготовки військ від Плану підготовки Сухопутних військ. Пандемія коронавірусу, яка стала одним з ключових факторів, що впливав на життєдіяльність усього людства протягом 2020 року, внесла свої суттєві корективи в організацію навчального процесу, але Сухопутні війська справились і з цим викликом.

Тож хочу відмітити, що всі заходи підготовки протягом року були організовані з урахуванням неухильного виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19”, обмежувальних заходів на період дії карантину.

Але не коронавірусом єдиним відзначився рік минулий. У 2020 році ми активно практикували проведення батальйонних тактичних навчання з бойовою стрільбою, бригадних тактичних навчань у формі командно-штабних навчань з позначенням військ.

Разом з цим ми розпочали широке впровадження нових форм бойової підготовки. Зокрема, нами було введено у практику проведення ротних тактичних навчань з використанням систем лазерної імітації стрільби MILES та LAZERTAG. Це дозволяє нам одночасно економити ресурси, підвищувати навченість особового складу та якісніше здійснювати злагодження підрозділів.

З огляду на отриманий у 2020 році досвід у цьому році ми плануємо забезпечити системами LAZERTAG всі навчальні центри підготовки підрозділів та загальновійськові полігони Сухопутних військ Збройних Сил України.

- Чи стались якісні зміни в навчально-матеріальній базі Сухопутних військ у 2020 році і якими є плани її подальшого удосконалення?

-Досвід участі підрозділів Сухопутних військ у Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил, спонукав нас створити сучасну навчальну матеріально-технічну базу, яка відповідає умовам сьогодення. Ми якісно оновили тренажерну базу для забезпечення одиночної підготовки та підготовки екіпажів бойових машин, а також провели модернізацію полігонного обладнання.

Зокрема, перехід на радіокероване обладнання забезпечив нам його маневреність і надав нам змогу накривати на навчання тактичну обстановку, що відповідає сучасним тенденціям ведення загальновійськового бою та активно її нарощувати в ході навчань, чим досягається ефект наближеності до реальних умов бойової обстановки.

На минулий рік у якості основного напрямку нарощування тренажерної бази ми визначили забезпечення сучасними тренажерами навчальних центрів Сухопутних військ. Завдяки цьому зараз рівень забезпеченості тренажерами складає понад 90%.

Ми й надалі продовжуємо цю роботу. На даний час ми працюємо над створенням колективних тренажерів, які зможуть забезпечувати колективну підготовку до батальйонної тактичної групи з використанням статичних тренажерів на базі програмного забезпечення віртуального бойового середовища VBS-3.

Також, з метою удосконалення навичок дій, як солдата, так і підрозділу в різних умовах бою, в Сухопутних військах проводиться робота щодо впровадження програмного забезпечення віртуального бойового середовища VBS-4, яке дає змогу проводити підготовку на реальній місцевості з використанням програм інтеграції даних отриманих за допомогою аеро-фото зйомки та інших пристроїв створення електронних мап.

Також у 2020 році для забезпечення злагодження штабів від військової частини до оперативного командування нами використовувались засоби імітаційного моделювання з програмним забезпеченням типу J-CATS, отриманим в якості матеріально-технічної допомоги від країн-партнерів та програмне забезпечення вітчизняного виробництва “Простір”, “Дзвін”, “Дельта”, “Кропива”, “Артос”. Це дало змогу вивести підготовку офіцерів управлінської ланки на новий рівень.

Крім того, протягом року в Сухопутних військах з метою вдосконалення навчальної матеріально-технічної бази виконановеликий обсяг робіт.

Зокрема, нами було створено навчальний комплекс “Бій в урбанізованій місцевості” на МЦМБ (с. Старичі), взводний тренажер на БМП (VBM) у Військовій академії в Одесі, обладнано клас статичних тренажерів на відділення (VBM) в Національній академії сухопутних військ у Львові,завершено обладнання навчально-тренувального комплексу легководолазної підготовки та закуплено тренажер реактивного піхотного вогнемету РПВ-16 у Військовому інституті танкових військ НТУ ХПІ в Харкові.

У 2020 році нами також розпочато І-й етап створення навчального комплексу “Бій в урбанізованій місцевості” на Широколанівському полігоні, а саме будівництво навчальних місць: “Дачний масив”, “Парк відпочинку”, створено навчальні місця “Населений пункт сільського типу”,“Складська зона”. Роботу по удосконаленню навчально-матеріальної бази буде продовжено і у 2021 році.

Можу констатувати, що, виконання вище зазначених заходів дає змогу, в цілому забезпечити підготовку, як штабів військових частин Сухопутних військ, так і підрозділів до ведення основних видів бойових дій (оборона, наступ) та стабілізаційних дій з урахуванням особливостей застосування (автономність, активізація дій у населених пунктах, дії проти регулярних військ та НЗФ).

- А яку роль відіграє участь підрозділів СВ ЗСУ в міжнародних навчаннях?

- У 2020 році пандемія COVID-19 внесла свої корективи до плану проведення багатонаціональних навчань. Проте це не завадило підрозділам Сухопутних військ ЗС України, дотримуючись протиепідемічних заходів та обмежень, взяти безпосередню участь у навчаннях "Combined Resolve XIV" в ФРН та прийняти у себе учасників "Rapid Trident 2020", а також провести багатонаціональне навчання “Світла Лавина 2020” (в форматі ВКЗ).

Знаковими стали цьогорічні стратегічні командно-штабні навчання "Об`єднані зусилля-2020", які в повній мірі відобразили підтримку іноземних партнерів у протистоянні України збройній агресії з боку РФ і стали стримуючим фактором для її розширення – особливо на тлі масштабних стратегічних навчань російських військ "Кавказ-2020".

Головною особливістю стратегічних командно-штабних навчань "Об`єднані зусилля-2020"був їх міжнародний характер. Вперше до участі були запрошені підрозділи збройних сил держав-членів НАТО та країн-партнерів для виконання спільних навчально-бойових завдань у різних умовах обстановки.

Хочу також наголосити на тому, що це був перший масштабний захід після долучення України до Програми розширених можливостей НАТО (Enhanced Opportunity Program). І він довів готовність складових сил оборони до взаємодії з НАТО під час спільних операцій та навчань.

Крім того, під час КШН "Об`єднані зусилля-2020" відбулась демонстрація набуття стратегічних та оперативних спроможностей Збройних Сил України та інших складових сил оборони держави, як фактор стримування збройної агресії Російської Федерації.

За їх результатами нами було отримано підтвердження доцільності переходу органів військового управління на нові організаційні структури (J, G, A, N) та імплементації принципів і стандартів, які прийняті у державах-членах НАТО. Ми також на практиці опрацювали питань організації зв’язку з підрозділами збройних сил держав-членів НАТО та країн-партнерів під час відпрацювання спільних навчально-бойових завданьта інші питання практичної взаємодії.

В цілому хочу відмітити, що завдяки участі у багатонаціональних навчаннях удосконалюються навички військовослужбовців, підвищується злагодженість підрозділів Сухопутних військ. Також це дозволяє набути спроможності діяти спільно з підрозділами інших держав в багатонаціональних операціях з підтримання миру і безпеки.

- Чи планується розширювати формат взаємодії з союзниками саме в бойовій підготовці? Які плани на участь підрозділів СВ ЗСУ в міжнародних навчаннях на 2021 рік?

- На даний час триває планування підготовки Сухопутних військ в 2021 навчальному році. Попередньо планується, що підрозділи Сухопутних військ Збройних сил України приймуть участь в двох навчаннях на території України та трьох поза межами України.

Зокрема ми плануємо традиційно взяти участь за в українсько-американському командно-штабному навчанні із залученням військ "Rapid Trident – 2021" та українсько-британському командно-штабному навчанні із залученням військ "Козак Мейс – 2021", які проходять на території України.

Крім того, планується, що поза межами України підрозділи СВ ЗСУ візьмуть участь у багатонаціональному тактичному навчанні із залученням військ "Дайнемік Фронт – 2021", багатонаціональному командно-штабному навчанні із залученням військ "Світла лавина – 2021".

Автор Фото - Володимир Патола

Інтерв'ю було оприлюднено в першому номері Інформаційного вісника "Сухопутні війська України"

Читайте також: Олександр Сирський: Бойова підготовка – це основа боєздатності війська