xcounter
#

Які особливості підводного дрона TLK-150 "Толока", і як швидко вслід за "Москвою" піде весь Чорноморський флот

8755
Дослідний зразок підводного дрона TLK-150 "Толока", зображення з відкритих джерел
Дослідний зразок підводного дрона TLK-150 "Толока", зображення з відкритих джерел

Від окупантів треба звільнити не тільки Крим, але й північ Чорного моря також, і схоже, що в нас для цього будуть ідеальна зброя

В Україні запрацював кластер оборонних технологій Brave1, який зокрема показав проект підводного дрона TLK-150 "Толока". Ця розробка привернула увагу видання Naval News, і в своїй публікації OSINT-аналітик H I Sutton, що спеціалізується на військово-морських питаннях, висловив таку оцінку.

За своїм проектними характеристиками, підводний дрон TLK-150 "Толока" має значно менші розміри, аніж надводні катери-камікадзе. При цьому все що буде знаходитись над поверхнею води - антена та камери. Й можливості виявлення такого об'єкта, як за допомогою РЛС, так й візуально, залишаються більше теоретичною дискусією.

Читайте також: У ЗМІ кажуть, що Україна закупила безпілотники у Перу, які роблять спільно з компанією з Китаю
Порівняльна інфографіка, яка розкриває характеристики морського дрона TLK-150 "Молока", джерело - H I Sutton

Важливо, що розробники із кластеру Brave1 уже запланували декілька градацій, за якими розвиватиметься підводний безпілотник "Толока": власне TLK-150 – розмір корпусу 2,5 метри, дальність ходу – до 100 км, силова установка – електродвигун, маса БЧ або іншого корисного навантаження – 20-50 кг; TLK 400 - розмір корпусу 4-6 метрів, заявлена дальність ходу – до 1200 км, маса БЧ або іншого корисного навантаження – до 500 кг; TLK 1000 - розмір корпусу від 4 до 12 метрів, заявлена дальність ходу – до 2000 км, заявлена маса БЧ або іншого корисного навантаження – до 5000 кг.

Градація підводних дронів за проектом "Толока", зображення з відкритих джерел

Коли таке озброєння буде "втілено в металі", то Україна отримає значно ефективнішу зброю для знищення Чорноморського флоту РФ, аніж є зараз. Зокрема за рахунок того, що дрони серії "Толока" рухатимуться під водою, а значить будуть менш вразливі для засобів виявлення та ураження російських окупантів в Криму. А сама можливість підводного ходу дозволяє бити по ворожим кораблям нижче ватерлінії, що гарантує важчі пошкодження для носіїв рашистських ракет "Калибр".

Окрім того, завдяки специфіці своїх характеристик підводні дрона "Толока" можуть бути ефективним засобом відновлення контролю України над північною частиною акваторії Чорного моря, яка зараз є по суті "сірою зоною", зокрема по причині кількісної переваги рашистів по авіації.

Дослідний зразок підводного дрона TLK-150 "Толока", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Зброя у світі дорожчає так, що тепер навіть NSM для Польщі коштує в рази більше, аніж пару років назад