xcounter
#

Як змінилося українське військо за роки війни з РФ — погляд командувача Об’єднаних Сил ЗСУ

2958
Всі фото — Командування Об’єднаних Сил ЗСУ
Всі фото — Командування Об’єднаних Сил ЗСУ

Українське військо демонструє вміння адаптуватися до реалій сучасного поля бою у надважких боях з противником, який переважає чисельно як у живій силі, так і в озброєнні та військовій техніці

Командування Об’єднаних Сил Збройних Сил України сьогодні, 5 лютого, відзначає чотири роки з моменту створення цього органу військового управління, і з цього приводу пресслужба оприлюднила розмову з командувачем ОС ЗСУ генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим, в якому військовий зокрема розповідає про те, а як же змінилося українське військо протягом майже десяти років війни з російськими окупаційними військами.

Генерал-лейтенант відзначає — що станом на 2014 рік готовими до застосування були лише окремі підрозділи. "Усі інші бойові частини були на штатах мирного часу, вкрай неукомплектовані особовим складом. Техніка та боєприпаси переважно були на зберіганні, а забезпечення військ паливом та одягом – тільки для підтримання життєзабезпечення", — відзначає Наєв, наголошуючи, що Україна тоді мала можливість застосовувати в основному тільки ротні тактичні групи.

Читайте також: Чи може Європа докупити боєприпаси для України, якщо не може виробити сама
Зрештою, у рамках проведеної мобілізації, було доукомплектовано існуючі та створено нові бригади, налагоджено систему забезпечення. Збройні Сили України отримали можливість на рівні "батальйон-бригада" проводити злагодження і тактичні навчання з бойовою стрільбою. А навесні 2018 року, коли відбувся перехід від Антитерористичної операції до Операції Об’єднаних Сил, вперше створено угруповання за участі не тільки ЗСУ, але й підрозділів Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби СБУ тощо.

Зрештою, у 2020 році українське військо перейшло на нову систему управління, згодом було запроваджено низку стандартів НАТО, змінено принципи і підходи, проведено реорганізацію і створено нових органів управління. А на початку 2022 року було виведено в окремий рід ЗСУ Сили територіальної оборони, створено відповідне командування і розпочато формування нових бригад.

"Але в лютому 2022 року ЗС України зіткнулися з такими масштабами війни, яких ніхто не міг передбачити. Тільки стійкість і героїзм наших захисників та всього українського народу змусили світ переглянути свої прогнози щодо швидкоплинної операції рф на території України", — зауважує Наєв. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну теж призвело до тих чи інших змін, зокрема Сили оборони України отримали на озброєння низку різних зразків західної зброї і продемонстрували творчий підхід до його застосування, як це, наприклад, було з HIMARS, які нищили склади, командні пункти та інші аналогічні цілі противника.

Щодо змін у тактиці використання того чи іншого озброєння, то Наєв особливо акцентує на протиповітряній обороні України, яка дійсно зіштовхнулася з масштабними викликами. Завдяки постачанням західного озброєння ефективність протиповітряної оборони зросла до 75-80%, відзначає командувач. Окремо наголошує на роботі мобільних вогневих груп, які виникли зокрема і в рамках потреби знищення дронів-камікадзе типу Shahed.

"На тактичному рівні ми фактично дійшли до мережево-центричної війни, коли кожен командир взводу йде в бій із планшетом", — говорить командувач про зміни в процесі управління діями військових, які фактично проходять у режимі онлайн. Кожен командир може бачити цілісну картину поля бою і мати точну інформацію про розташування власних підрозділів і дій противника, щоб якнайкраще реагувати на ті чи інші дії. "Освоєно новітні інформаційні операції, які дозволили ввести противника в оману та не дали можливості російській розвідці передбачити підготовку контрнаступу на Харківському напрямку", — говорить Наєв.

Зрештою, генерал-лейтенант говорить і про українські розробки, яка "увійде до підручників військового мистецтва" — це передусім морські ударні дрони, які знищують російський флот у Чорному морі, а також FPV-дрони, важливість яких на полі бою сьогодні дійсно важко переоцінити.

Наєв у інтерв’ю також заявив, що "у подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів", і раніше Defense Express розповідав що це може бути.

З повним інтерв’ю Командувача Об’єднаних Сил ЗСУ можна ознайомитися у дописі нижче:

Читайте також: Чудовий приклад того, як у НАТО відірвані від реальності щодо FPV-дронів й пояснюють чому вони не потрібні