xcounter
#

Як виробник з Башкорстана "ховає" поставки дронів до російського війська

4478
ИРТ-5/ИРТ-6
ИРТ-5/ИРТ-6

Компанія "офіційно" демонструє три типи дронів для "моніторингу територій в інтересах сільського господарства чи паливо-енергетичного комплексу"

Низка російських компаній-виробників озброєнь навчилися обходити санкції через треті країни або ж іншими способами, а деякі, попри те, що постачають продукцію для російського окупаційного війська, залишаються поза увагою Заходу - однією з таких компаній є "Интегральные роботизированные технологии" з Башкортостана, яка різко перенацілилася з сільськогосподарських та енергетичних ринків на виробництво розвідувальних та ударних дронів.

Як розповідає видання Defense News, яке ознайомилося з презентацією уряду Башкортостана від 15 січня цього року, у 2023 компанія виготовляла для російського війська шість різних типів - всього 1049 дронів за рік. З них 332 одиниці - це дрони-камікадзе, ще 14 - БПЛА дальньої дії ИРТ-5 і також сотні квадрокоптерів та гексакоптерів.

Читайте також: Наскільки багато РФ купує верстатів для виробництва зброї, і чи впливають санкції
ИРТ-DW
ИРТ-DW
Ця компанія з 2022 року бере участь в оборонних виставках, водночас офіційно її безпілотники рекламуються як цивільні інструменти, і формально проходять як "продукція подвійного призначення". Але цілком очевидно, що дрон, який може перебувати у повітрі до 20 годин та покривати ділянку до 1600 км цілком може відправитися на поле бою, а не кудись в тил робити знімки трубопроводів.

Як відзначають у виданні, компанія була заснована у вересні 2021 року як інноваційний виробник дронів, відповідно до публічних даних в ній працює всього близько 20 співробітників. Відомо, що "Интегральные роботизированные технологии" отримувала кошти від російських держструктур, брала участь у програмах з розширення виробництва БПЛА, включно з будівництвом заводів, дослідницьких центрів тощо.

Також відомо, що відповідно до інформації від митниці, ця компанія імпортувала з Китаю комплектуючі для дронів, а також для 3D-принтерів, і цілком ймовірно, може виконувати роль "закупівельного хабу" для інших виробників, щоб загалом було важче оцінити, які російські компанії залежать від постачання компонентів з-за кордону.

ИРТ-гексакоптер
ИРТ-гексакоптер

На сайті компанії заявлено, що виробництво як безпілотників, так і програмного забезпечення дол них "повністю локалізовано" на території РФ, а їхнє призначення - моніторинг об’єктів паливно-енергетичного комплексу, сільського господарства, екології та промислових підприємств.

Безпілотники, які офіційно представлені на сайті - це ИРТ-5/ИРТ-6 з тривалістю перебування у повітрі до 20 годин і корисним навантаженням до 8 кг; ИРТ-гексакоптер для моніторингу та перевезення вантажів, і також монокрила ИРТ-DW для "моніторингу територій та виявлення цільових об’єктів. Тобто всі ці дрони цілком можуть бути адаптовані для виконання військових завдань.

Раніше стало відомо, що Су-30СМ могли б стати безпорадним залізом, але РФ знайшла схему через Казахстан, як ремонтувати авіоніку, про що йдеться у дослідженні Inform Napalm.

Читайте також: 75% мікросхем у балістичних ракетах КНДР з США: й це про країну, яка під тотальними санкціями