xcounter
#

Як у DeViRo удосконалюють їхній розвідувальний безпілотник "Лелека-100"

7181
БПЛА "Лелека-100"
БПЛА "Лелека-100"

Безпілотник "Лелека-100" вже не один рік експлуатується на полі бою, а в 2021 році був офіційно прийнятий на озброєння ЗСУ

У процесі експлуатації тих чи інших безпілотних авіаційних комплексів на полі бою надважливим є те, як виробники цього озброєння організовують процес удосконалення своїх дронів з урахуванням прогресу ворожих засобів протидії — про такий виробничий аспект ми поспілкувалися із Денисом Чередніченком, співвласником компанії DeViRo (входить до складу NAUDI), яка відома передусім своїх розвідувальним безпілотником "Лелека-100".

"У нас організована цілодобова служба підтримки зовнішніх пілотів-операторів, і є співробітники у навчальному центрі, які відстежують тенденції, зміни, і можуть сказати, чи це був поодинокий випадок або ж систематична проблема, на яку ми одразу реагуємо", — відзначає представник DeViRo.

Читайте також: ГУР МОУ отримало на озброєння партію розвідувальних безпілотників "Лелека-100" (фото)

Після визначення напрямку роботи, до процесу залучаються інструктори, які спільно з відділом R&D знаходять рішення і вносять необхідні зміни у програмне забезпечення чи апаратну частину дрона. "Це постійна робота, яка триває, і вона є дуже великою часткою з часового ресурсу компанії", — зауважує Чередніченко.

Лелека-100
Розвідувальний безпілотник "Лелека-100", фото фонду "Повернись живим" з передачі шістьох комплексів ГУР МОУ

Так, передусім постійно змінюються системи протидії засобами РЕБ противника, додаються чи покращуються алгоритми авіоніки дрона. "Йде робота над каналами зв’язку, змінюються алгоритми перебудови частот комплексу, вносяться зміни в роботу інерційної системи навігації у тих випадках, коли повністю пригнічуються сигнали від супутникових систем навігації".

Безпілотники постійно удосконалюються — як приклад, у DeViRO відзначають, що якщо порівняти програмне забезпечення станом на початок широкомасштабного вторгнення ворога в Україну і зараз, то це "зовсім різні речі".

БПЛА
Пункт управління БпАК "Лелека-100", фото — Міноборони України, 2021 рік

Актуальним для виробників є й питання укладення контрактів, і в DeViRo відзначають, що вже знають обсяги замовлення більше ніж на рік, і відповідно компанія може вибудувати план закупівель необхідних комплектуючих: "Ми навіть ще до того, як у нас відбулися якісь домовленості за майбутніми контрактами, ми прийняли рішення спрямувати більшість вільних фінансових ресурсів, щоб зробити складські запаси запчастин, тому коли підписали контракт, мали залишки складових частин, навіть не в Україні, для того, щоб забезпечити безпеку для цих складових частин".

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про центр підготовки операторів БПЛА компанії DeViRo і які є нюанси роботи з державними навчальними структурами.

Читайте також: Проти ворожих безпілотників Армія США хоче закупити тисячі перехоплювачів Coyote