xcounter
#

Як недосконала логістика рашистів допомагає M142 HIMARS "випалювати" тил ворога

29759
Реактивна система залпового вогню HIMARS веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Реактивна система залпового вогню HIMARS веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

На наших очах буквально "злітає у повітря" міф про те, що армія РФ начебто уміє використовувати залізницю для наступальних операцій

Збройні Сили України лише два тижні назад отримали в своє розпорядження перші системи M142 HIMARS.Але ефект від їх застосування по тилам ворога – буквально вибуховий.

За консервативною оцінкою BBC, із 28 червня по 6 липня ЗСУ знищили мінімум 11 складів з боєприпасами окупантів, СтратКом ЗСУ говорить мінімум про 16 складів з БК рашистів, що "злетіли у повітря".

Читайте також: Рашисти вкрали тягу та вагони і "наштампували" новий бронепоїзд
Карта BBC з оцінкою кількості знищених складів БК рашистів

Загалом канва ситуації якби зрозуміла – орки на тимчасово окупованих районах Сходу та Півдня України розміщують свої склади боєприпасів поблизу крупних залізничних вузлів, у промислових зонах.

Логіка такого способу дій – в будь-якій промзоні є просторі та міцні будівлі, де можна складувати ящики з БК, і є своя під’їзна залізнична гілка, що веде до найближчого залізничного вузла. Тому й намальовується така логістична "схема" - снаряди для накопичення везти на склади залізницею, а безпосередньо на фронт вивозити автотранспортом. Тим більш, у критий вагон можна завантажити одразу до 40 тонн вантажу, у той час як в "Урал" без причепа – максимум 6 тонн.

Інфографіка від Strategic Policy Institute у відкритому доступі, що показує, наскільки глибоко по тилам ворога, зокрема залізниці, зможуть бити HIMARS в розпорядженні ЗСУ

ЗСУ вже отримали 8 систем M142 HIMARS, на підході ще чотири, і тут наче нескладно передбачити подальший розвиток подій – наші воїни будуть активніше бити по ворожому тилу, рашистам доведеться переносити свої склади БК на дистанцію від 100-150 км. Що в свою чергу, може спричинити логістичний колапс в тилу ворога, бо армія РФ не уміє забезпечувати автотранспортом "логістичне плече" на дистанцію в півтора сотні кілометрів.

Але схоже, що "логістичний колапс" в тилу ворога почнеться ще на етапі, коли армія РФ вирішить "розосередити" свої склади боєприпасів.

Інфографіка від Strategic Policy Institute у відкритому доступі, що показує, наскільки глибоко по тилам ворога, зокрема залізниці, зможуть бити HIMARS в розпорядженні ЗСУ

Залізнична логістика на всьому пострадянському просторі передбачає лише один формат перевезень – доставити із точки А в точку Б, і там розвантажити. Формат "завантажити все назад у вагони, та із точки Б вести назад в точку А" - не передбачений ніяк.

Теоретично, для вивозу БК глибше у тил окупанти можуть використати автотранспорт. Але схоже, у ворога – дефіцит вантажівок: на кінець травня 2022 року ГУР МОУ фіксувало, що в частинах матеріально-технічного забезпечення армії РФ в пунктах постійної дислокації були лише 3 тисячі вантажівок. І це при тому, що для вивозу 1 вагона вантажу (40 тонн) знадобиться 6-7 машин "Урал".

Залізничний ешелон рашистів, ілюстративне фото довоєнних часів

Звісно, рашисти завжди намагаються вирішувати свої проблеми не за якісним, а за кількісним підходом.

Теоретично, армія РФ має в лавах залізничних військ аж 40 тисяч військовослужбовців. І такої "орди" точно би вистачило, щоб ледь чи не вручну перенести усі рашистські склади БК на тимчасово окупованих районах України. Але в тому і нюанс, що зараз більша частина залізничних військ армії РФ зайняті на "мега-проекті" Шойгу по добудові Байкало-Амурської магістралі. А для перевезень по залізниці між тимчасово окупованими Кримом та Мелітополем взагалі залучили "вивільнений" персонал маріонеткових "Крымских железных дорог".

Залізничні війська армії РФ на роботах по добудові БАМу, 2021 рік, фото з відкритих джерел

Звісно, що зараз під ногами окупантів буквально горить земля саме тому, що бійці ЗСУ із розрахунків M142 HIMARS - майстерні та мотивовані.

Просто є певне задоволення спостерігати за тим, як на наших очах буквально "злітає у повітря" міф про те, що армія РФ начебто уміє використовувати залізницю для повноцінного забезпечення наступальних операцій.

Читайте також: Бійці ЗСУ наочно розповіли, чим M142 HIMARS кращий за радянський “Ураган”