xcounter
#

Іран показав вантажний аналог Ан-140: Україну розігрують втемну

Продемонстрована на рекламному відео іранського видання Tasnimnews "вантажна" версія IrAn-140 Simorgh
Продемонстрована на рекламному відео іранського видання Tasnimnews "вантажна" версія IrAn-140 Simorgh
8213

Проєкт легкого транспортного літака на базі Ан-140 представлений під назвою Simorgh. Скласти його Іран міг в "кооперації" з росіянами.

Іранська інформаційна агенція Tasnimnews оприлюднила п’ятихвилинне відео, що демонструє начебто процес проєктування та складання першого прототипу транспортної версії Ан-140 (в іранській локалізації був лише пасажирський варіант цієї моделі IrAn-140).

За словами заступника міністра оборони й голови Організації авіаційної промисловості при Міністерстві оборони Ірану старшого полковника Аміра Хаджефарда, після численних досліджень місцевими фахівцями та усунення попередніх недоліків цивільної моделі, вантажну версію цього літака буде виробляти завод HESA для потреб місцевих збройних сил.

Читайте також: ХДАВП почав відновлювання Ан-74 армії Єгипту

Головною відмінністю нової іранської версії від локалізованого ще у 90-х роках цивільного IrAn-140, судячи з відео та фото зображень, є встановлення вантажної рампи. Але можливість самостійно спроєктувати (програма виробництва цивільних IrAn-140 була офіційно закрита у 2015 році й до цього, станом на 2011 рік, було побудовано лише 14 літаків) та побудувати такий літак силами іранських спеціалістів викликає певний сумнів.

Один з ліцензійних Ан-140-100 (IrAn-140-100) що збирався на підприємстві HESA з 2001 по 2011 роки. На відміну від нової версії Simorgh він, звісно, не має вантажної рампи
Один з ліцензійних Ан-140-100 (IrAn-140-100), що збирався на підприємстві HESA з 2001 по 2011 роки. На відміну від нової версії Simorgh він, звісно, не має вантажної рампи

Своєю чергою, українські силовики вважають, що ця новина є "інформаційним викидом" з іранської сторони за підтримки відповідних російських структур (на ресурсах яких, власне, вона з дивною оперативністю знайшла відклик та розповсюдження), мета якої дуже проста – створити певну напругу в українсько-американських стосунках.

"Поява подібного ролику на іранських ресурсах в прив'язці до України може бути розглянута як спроба призвести до певних ускладнень в україно-американських відносинах. З боку ДП "Антонов" та інших українських підприємств, котрих опосередковано намагаються прив’язати до цього конструкторсько-виробничого процесу через коментарі та згадки про Україну, важливо відмежуватися від цього проєкту", - прокоментувало появу цієї інформації в медіапросторі одне з джерел в силових структурах України у коментарі Defense Express.

Останній з побудованих для ВКС РФ на
Останній з побудованих для ВКС РФ на "Авіакор" за контрактом 2011 року транспортно-пасажирський літак Ан-140-100 (реєстраційний номер RA-41260, заводський номер 14А010, зданий 28 листопада 2014 року) / Фото: Руслан Боровик

Певну допомогу в цьому могли надати хіба що російські компанії, як то "Авіакор", де до 2016 року збиралися літаки Ан-140-100 й ще до окупації українських територій РФ планувалося розпочати складання військово-транспортної версії Ан-140Т (2011-2013 роки), яка, власне, і є літаком з рампою, з передачею прав інтелектуальної власності російським виробникам.

Читайте також: "Мотор Січ" почне виготовляти на ХДАВП фюзеляжі для нових гелікоптерів