xcounter
#

ЗСУ почали випробування українського імітатора низьколітаючої повітряної цілі (відео)

6306
Літак-мішень комплексу Flying Target-1 готується до випробувань на полігоні / Фото: АрміяInform
Літак-мішень комплексу Flying Target-1 готується до випробувань на полігоні / Фото: АрміяInform

Комплекс Flying Target-1 дозволить покращити проведення підготовки розрахунків ЗРК та РЛС ППО Збройних сил України

Під час недавніх навчальних бойових стрільб підрозділів протиповітряної оборони на Рівненському військовому полігоні було вперше випробувано імітатор низьколітаючої повітряної цілі українського виробництва.

Flying Target-1 (FT-1) був розроблений приватною українською компанією "Безпілотні технології" й здатен імітувати повітряні одиночні або групові цілі (в тому числі типу БПЛА) противника, що дозволияє більш ефективно тренувати підрозділи протиповітряної оборони та радіолокаційних підрозділів ЗСУ для боротьби з ними.

Читайте також: "Антонов" вперше показав, як виглядає дослідний зразок Ан-178 всередині (фото)

"Даний виріб є новим в Україні й до цього не використався. Його попередник був створений ще за часів СРСР, це літак "Стриж", котрий потребував великих коштів та морально й фізично вже застарів", - розповів під час випробувань інженер ТОВ "Безпілотні технології" Андрій Олішевський.

Комплекс FT-1 відрізняється невеликими розмірами й складається з чотирьох захищених кейсів в яких знаходяться чотири БЛА, станція управління, стартовий пристрій та антени. Компактність дозволяє перевозити обладнання будь-яким транспортом, а завдяки використанню катапультного старту Flying Target-1 може бути легко застосований на будь-якій місцевості та в різних погодних умовах.

FT-1
Літаку-мішені FT-1 для використання непотрібна злітна смуга / Фото: АрміяInform

Розробка вітчизняних конструкторів дозволяє імітувати повітряні цілі під час навчання та підготовки операторів всіх типів комплексів протиповітряної оборони (від ПЗРК "Ігла" до ЗРК С-300), що стоять на озброєнні ЗСУ та розрахунків радіолокаційних станцій П-18 та П-19.

Стріла-10
Комплекс Flying Target-1 дозволяє тренувати розрахунки практично будь-яких комплексів, як то, наприклад, ЗРК 9К35 "Стріла-10" / Фото: АрміяInform

Завдяки змінній ефективній площі розсіювання літака-мішені, підрозділи ППО зможуть в процесі підготовки значно покращити свої навички у розпізнаванні повітряних цілей різних типів, включаючи малорозмірні, на різних відстанях і висотах.

FT-1
Літак-мішень Flying Target-1 на катапульті готується до транспортування мішені-конуса / Фото: АрміяInform

Також БЛА FT-1 здатен буксирувати в повітрі мішень-конус, що дозволяє практично (й недорого) відпрацьовувати знищення малорозмірних цілей під час бойових навчальних стрільб з систем типу ЗУ-23, ЗСУ-23-4 "Шилка" та ЗСУ 2С6 "Тунгуска".

FT-1
Випробувальні стрільби по імітатору повітряної цілі пройшли вдало / Фото: АрміяInform

"Результати бойової стрільби показали, що конус, який буксирується літаком-мішенню та імітує малорозмірну повітряну ціль, відповідає вимогам імітації справжніх повітряних цілей. Мета випробування досягнута. Під час стрільб із зенітної самохідної установки "Шилка" збірний екіпаж викладачів Харківського національного університету Повітряних Сил України вразив ціль на відстані близько двох тисяч метрів. Розхід боєприпасів — згідно з курсом стрільб", — зазначив старший викладач кафедри озброєння ХНУПС підполковник Валерій Воїнов.

FT-1
Мішень-конус зі слідами попадань / Фото: АрміяInform

"Цей комплекс повністю спроможний для забезпечення навчального процесу і в майбутньому, будемо сподіватися, що він буде закуплений та буде застосовуватися за призначенням", - наголосив присутній на випробуваннях заступник командира дивізіону підготовки підрозділів (233 ЗВП) Микола Сущик.

Читайте також: Безпілотник з системою Skyborg здійснив перші льотні випробування: на черзі тести з винищувачем