xcounter
#

ЗСУ мають неочікуване джерело поставок боєприпасів та бронетехніки для контрнаступу

313620
Бронетранспортер М113 армії Данії, фото - Heri Hammer Niclasen
Бронетранспортер М113 армії Данії, фото - Heri Hammer Niclasen

Тут мова про країну, яка напередодні війни відмовилась під благовидним приводом продати нам бодай ПЗРК Stinger

Уряд Данії прийняв рішення передати Україні нову партію військової допомоги на суму 600 мільйонів датських крон, або ж еквівалент 90 мільйонів доларів - бронетранспортери М113, міни калібру 120 мм та протитанкова зброя, без вказівки по кількості. Про це сповіщає суспільний телерадіомовник Danmarks Radio.

Незалежно від того, скільки саме одиниць зброї та техніки отримають ЗСУ від Данії, тут важлива сама тенденція – Копенгаген змінив свою офіційну позицію та наважився постачати Україні озброєння. Бо, як раніше розповідав Defense Express, на початку лютого цього року данський уряд відмовився продати України ПЗРК Stinger, бо вони "застарілі".

Читайте також: Україна отримає нове джерело, звідки брати снаряди до радянських гармат та "Смерчів"
ленд-ліз для України Рамштайн
Солдати армії Данії заряджають 120-мм міномет Soltam K6B1, фото - Forsvarsgalleriet

Данія не може похвалитись тим, що має велику армію та значні запаси озброєнь. Якщо заглянемо в The Military Balance за 2021 рік, то побачимо, що данська армія має лише 120 бронетранспортерів типу М113 усіх модифікацій, у тому числі – самохідних мінометів. І також – лише 20 буксированих мінометів калібру 120 мм, Soltam K6B1 ізраїльського виробництва.

У відкритих джерелах є згадка, що Данія ще з 2020 року планує списати усі свої наявні БТР типу М113, та повністю перейти на колісні бронетранспортери Piranha V (данська армія має 219 таких бронемашин). І така обставина дає певний "люфт" для оцінок, скільки Україна від Данії може отримати бронетранспортерів М113.

ленд-ліз для України Рамштайн
Данський БТР М113 в "санітарній" версії, фото з відкритих джерел

А якщо відкласти в сторону цифри – тут важливий уже сам факт того, що Україна отримала неочікуване джерело, одне із багатьох джерел поставок бронетехніки та боєприпасів для підготовки до контрнаступу проти орків. Якщо згадаємо той факт, що М113 Україні готова постачати і Національна гвардія США, цілком можливо що на ці бронетранспортери було "посаджено" один чи навіть декілька підрозділів ЗСУ.

На шпальтах того ж Danmarks Radio можемо побачити вказівку, що 27 лютого 2022 року могла відбутись поставка партії в 2700 данських гранатометів M72 EC LAW. ЗСУ таку поставку не спростовували, і не підтверджували.

Данські гранатомети M72 EC LAW, які начебто отримали ЗСУ в березні 2022 року, фото - Twitter-профіль Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ
Читайте також: Ешелони не пройдуть: підірвано залізницю під захопленим Мелітополем