xcounter
#

Данія відмовилася передавати ПЗРК Stinger Україні, бо вони "застарілі"

5426
Запуск ракети з ПЗРК Stinger, фото ілюстративне
Запуск ракети з ПЗРК Stinger, фото ілюстративне

Данія не планує постачати Україні зброю для захисту від РФ

Данія не буде передавати Україні переносні зенітні ракетні комплекси Stinger та іншу зброю. Про це сьогодні, 9 лютого, заявив Міністр оборони Данії Мортен Бьодсков, повідомляє данське видання The Copenhagen Post.

Як повідомляє видання, раніше Данія розглядала можливість передачі Україні 400 ракет до ПЗРК Stinger, однак тепер очільник данського оборонного відомства заявляє, що ці ракети були визнані "занадто старими".

Читайте також: Влучила у БПЛА: Raytheon вперше випустили ракету Stinger з пускової Javelin
ПЗРК Stinger
ПЗРК Stinger

Зазначається, що ці ПЗРК Данія придбала у США у кінці 1980-х - на початку 1990-х років, однак у 2010 році країна відправила ці комплекси на зберігання, оскільки Міноборони Данії скоротило свої можливості протиповітряної оборони.

Також три роки тому Данія продала партію своїх ПЗРК Stinger Латвії, однак наразі Бьодсков заявляє, що ці ракети мають бути утилізовані.

Данія військовослужбовець
У Данії підвищили рівень готовності оборони в країні – батальйон чисельністю 700-800 осіб має бути розгорнутий протягом 1-5 днів

Зауважимо, що у повідомленні також йдеться про те, що "Данія не має намірів відправляти іншу зброю [Україні – прим. DE]" – раніше Бьодсков зазначав, що питання постачання зброї Україні планували обговорити з іншими партіями в парламенті.

Винищувачі F-16 Королівських ПС Данії
Винищувачі F-16 Королівських ПС Данії

Разом з тим, Данія не залишає поза увагою військову активність РФ поблизу кордонів України – уряд країни підвищив рівень готовності оборони, згідно з яким батальйон чисельністю 700-800 осіб має бути розгорнутий протягом 1-5 днів, а два винищувачі F-16 були перекинуті на острів Борнгольм для захисту повітряного простору Данії.

Розрахунки ПТРК Javelin армії Естонії
Розрахунки ПТРК Javelin армії Естонії

Нагадаємо, раніше про готовність передати Україні ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin заявили Литва, Латвія та Естонія. Водночас американський військовий експерт доктор Філіпп А. Карбер зауважив, що декілька сотень ПЗРК Stinger для Збройних Сил України допомогли б компенсувати домінування РФ у повітрі над полем бою.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger