xcounter
#

Збройний барон та "офіційний дистриб’ютор" або як РФ купує зброю від Beretta і не тільки

3155
Зображення ілюстративне з сайту компанії Sako (входить до Berretta Holding)
Зображення ілюстративне з сайту компанії Sako (входить до Berretta Holding)

Це черговий яскравий приклад, як рашисти можуть обходити заборони із постачання зброї, попри всі санкції та ембарго

Італійське видання IrpiMedia розповідає, що попри ембарго на постачання зброю і санкції, накладені на РФ, окупанти продовжують закуповувати італійську зброю та боєприпаси — наприклад, на виставці OrelExpo у 2023 році на стендах можна було побачити та придбати стрілецьку зброю від оборонних компаній з США, Великої Британії та країн Європейського союзу — наприклад, після 24 лютого 2022 року у РФ було поставлено 6254 одиниці стрілецької зброї і ще 1107600 патронів, більшість з яких (5913 одиниць гвинтівок і пістолетів і ще 825900 боєприпасів була зроблена на заводах групи Beretta) зроблені на підприємствах, що розташовані у Італії, Фінляндії, Швеції, Німеччині тощо.

Beretta M9
Американські військові з Beretta M9 (Beretta 92FS), фото — U.S. Navy

Обійти санкцію допоміг "реімпорт" озброєння через треті країни, а значну роль у цьому процесі відіграє так званий "московський збройний барон" Міхаіл Хубутія, який раніше був співвласником компанії "Русский орел" (у 2019 році замість Хубутії компанію очолила пов’язана з ним особа). Відомо, що у травні 2010 року італійська компанія Beretta Industrie S.P.A.

Читайте також: Наскільки багато РФ купує верстатів для виробництва зброї, і чи впливають санкції

придбала 51% акцій "Русского орла", а вже після анексії Криму за результатами низки угод компанія Beretta Holding S.A.

(Люксембург) стала власником 57,95% акцій російської компанії.

Сам Хубутія 11 років, з 2010 по 2021, контролював російський центр сертифікації та випробувань цивільної та службової зброї і видав тисячі імпортних сертифікатів, зауважують у IrpiMedia. Водночас на сайті "Русского орла" на головній сторінці відзначається, що вони є офіційним дистриб'ютором Berretta Holding у РФ з приміткою "регулярні оптові постачання зброї, оптики та спорядження зарубіжного виробництва",

Як відзначають у виданні, дані щодо постачань отримали завдяки аналізу сертифікатів відповідності та офіційних документів, що були видані "Росаккредітациєй", там є інформація про виробника та імпортера, але без імен тих, хто саме продавав зброї.

Також відзначається, що хоч прямі поставки зброї виробництва Beretta після лютого припинилися, але вони й далі тривали, наприклад, через торгових партнерів у Туреччині, яка не вводила ембарго проти РФ.

Більшість зброї, яку постачали в обхід санкцій — мисливська, але є й бойова. Наприклад, напівавтоматичні пістолети Beretta 92FS та снайперські гвинтівки Sako TRG-42 із дальністю у майже 3 км, які постачаються спецпризначенцям різних країн, використовувалися в Іраку та Афганістані. Разом з тим, станом на сьогодні немає інформації, що поставлена зброя використовувалася російським окупаційним військом в Україні. Водночас у Beretta не відповіли на прохання надати коментар щодо цієї ситуації, відзначають у виданні.

Раніше Defense Express розповідав про розбірку реактивного дрона-камікадзе типу Shahed-238, який має чеський двигун, канадські антени тощо.

Читайте також: Попри санкції, російський ОПК виготовляє близько 100 далекобійних ракет різних типів