xcounter
#

Заміна китайцям і БТР-3: морська піхота Таїланду купує Panus R600

4960
 Panus R600
Panus R600

Таїландські військові поступово відмовляються від практики замовляти імпортну бронетехніку та дають замовлення вітчизняному виробникові

Міністерство оборони Таїланду 3 вересня цього року оголосило закупівлю бронемашин вітчизняного виробництва з колісною формулою 8х8 для своїх морських піхотинців, пише портал Army Recognition.

Учасниками тендеру є два гравці – таїландська оборонна фірма Panus, що виробляє плаваючий бронетранспортер R600, і таїландська оборонна фірма Preecha, що виробляє бронемашину BWS. За деякими даними, переможець торгів уже визначений – бронетранспортер R600 від Panus.

Читайте також: Сербія розробляє "бікаліберний" легкий танк на базі "Гвоздики": хто буде покупцем
Бронетранспортер R600, вигляд зпереду, фото ілюстративне

Навряд чи описане вище можна вважати доброю новиною для українського ОПК, який до початку 2010-х років постачав у Таїланд бойові машини БТР-3. Але й також – навряд чи це є доброю новиною для китайського ОПК, котрий намагався замістити наш БТР-3 своїм VN1, але не зміг скористатись шансом. Були повідомлення, що на початок 2021 року Китай поставив Таїланду лише 38 бронемашин VN1 із 75 замовлених, хоча контракт на їх поставку був підписаний ще в 2017 році.

Китайська бронемашина VN1, що надійшла на озброєння сухопутних військ Таїланду, фото ілюстративне

Defense Express уже розповідав про цю бронемашину Panus R600. Її вартість – 1,9 мільйона доларів за одиницю. І за такі гроші замовник отримає машину, що здатна брати до 20 осіб десанту, має запас ходу по суші на рівні 800 кілометрів та може долати водні перешкоди зі швидкістю 14 кілометрів на годину.

R600 важить 25 тонн, має довжину 8,4 метра, ширину 3,2 метра, висоту 2,75 метра. Таїландський БТР Panus R600 розроблений для багатофункціонального бою і за твердженням розробників, може бути адаптований до індивідуальних потреб армії, флоту та повітряних сил.

Бронетранспортер R600, проекція збоку, фото ілюстративне
Читайте також: Туреччина продає Індонезії танки Kaplan, які можуть запускати ракети від ДККБ "Луч"