xcounter
#

За прикладом України: Польща хоче арештувати активи "Газпрому" в проекті "Північний потік - 2"

202
Польща хоче заарештувати активи "Газпрому" в проекті "Північний потік - 2"
Польща хоче заарештувати активи "Газпрому" в проекті "Північний потік - 2"

У РФ новий привід для матеріальних втрат. Цього разу Польща хоче відібрати російські газові активи в Європі, до яких в України ще не дійшли руки.

Польський уряд має намір заарештувати активи "Газпрому" в Європі в якості компенсації, яку польськму енергетичному концерну PGNiG присудив Арбітражний суд в Стокгольмі, що розглядав скаргу Польщі на ціни за поставлений в республіку російський газ.

З такою заявою, як повідомляє Defense Express, виступив заступник міністра державних активів Республіки Польща Януш Ковальський в інтерв'ю тижневику Wprost.

Читайте також: Коронавірус косить армію Росії: стала відома кількість заражених військових РФ

За його словами, Польщі треба поступити так, як декілька років тому вчинила Україна. "Кілька років тому український "Нафтогаз" виграв суперечку в арбітражі, він був дуже схожий на той, який ми виграли. Суд присудив Нафтогазу майже 3 мільярди доларів. Українці, не звертеючи увагу на опір "Газпрому", пішли на жорстке виконання рішення, тобто вони у ефективний спосіб просто захопили активи Газпрому по всій Європі. Сьогодні, коли у нас стоїть питання, яким чином можна стягнути з" Газпрому "понад 6 млрд злотих ($ 1,5 млрд), які були присуджені польській стороні через Арбітражний Суд в Стокгольмі на користь компанії PGNiG в рахунок переплати за газ, то найкращим варіантом, на мій погляд, є саме таке жорстке вилучення. В цьому напрямку сьогодні також слід іти і PGNiG ", - зазначив Януш Ковальський.

Як підкреслив Ковальський, "цей шлях вимагає подальших процесуальних дій". "Можна сказати, що всі ключові проекти, що реалізуються в Європі "Газпромом" і його дочірніми компаніями, можуть в кінцевому підсумку служити для ефективного погашення боргів перед Польщею", - зазначив він.

"По-перше, якщо все-таки росіяни не будуть поважати закон, то, на мій погляд, хороша ідея - забрати в першу чергу акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Це також може привести до затримки реалізації проекту Nord Stream 2" , - додав Ковальський, підкресливши, що не можна йти ні на які поступки в справі про отримання від "Газпрому" компенсації.

міністерство державних активів Польщі
Заступник міністра державних активів Республіки Польща Януш Ковальський / Фото: міністерство державних активів Польщі

На його думку, PGNiG вибере найефективніший спосіб домогтися компенсації. "Незалежний арбітраж в Стокгольмі визнав нашу правоту", - констатував представник польського уряду.

У березні 2020 року PGNiG, власником якої є держава Польща, виграла в Стокгольмському суді арбітражну справу, рішення в якій має обов’язкову силу, проти "Газпрому". Цим рішенням суд наказав російському монополісту змінити формулу ціноутворення для зниження ціни на природній газ, який Росія експортує до Польщі за довготерміновим контрактом.

У 2014 році Польща почала переговори з "Газпромом" щодо зміни формули ціноутворення на імпорт природного газу, коли ціни на зріджений природний газ змінили ситуацію на глобальних енергетичних ринках.

Після кількох років безуспішних переговорів PGNiG подала позов до арбітражного суду проти російської компанії.

Окрім вимоги знизити ціну, 30 березня Стокгольмський арбітраж наказав "Газпрому" виплатити польській стороні 1,5 мільярда доларів як компенсацію попередніх переплат.

Контракт на постачання газу між PGNiG та "Газпромом" добігає кінця в 2022 році.

Читайте також: Біологічний терор РФ: бойові вірусологи як загроза Путіну і світу