xcounter
#

ВМС України планують збільшити до семи кількість катерів типу Island (відео)

2644
Патрульний катер ВМСУ Р193 "Фастів" під час ходових випробувань
Патрульний катер ВМСУ Р193 "Фастів" під час ходових випробувань

Ці катери будуть включені до складу одного дивізіону й базуватимуться на Одещині

Чисельність патрульних катерів американського виробництва "Айленд" (Іsland) у складі ВМСУ України планують збільшити до семи.

Про це, під час церемонії включення до складу Військово-Морських сил патрульних катерів "Суми" та "Фастів", що пройшла в Одесі 6 грудня цього року в рамках урочистостей з нагоди 30-ї річниці ЗСУ, повідомив Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: В день свого 30-річчя ЗСУ отримали поповнення одразу на сотню одиниць озброєння і техніки

"Перших два катери ми отримали у 2019 році, згідно з планом ми маємо мати 7 таких одиниць, які будуть складати окремий дивізіон патрульних катерів, що базуватимуться в порту Південний, де є відповідна інфраструктура", - розповів він.

катер типу Айленд
Один з нових "Айлендів" під час ходових випробувань / Фото: Телерадіостудія МО України "Бриз"

Контрадмірал також зазначив, що незабаром буде відновлено причальний фронт (раніше він використовувався Центром екології моря для базування власних суден, котрі утилізували ще у 2009 році) для базування патрульних катерів.

ПЖ-61У
Окрім розбудови причалу в порту Південний для дивізіону патрульних катерів також було придбано плавучий причал ПЖ-61У й анонсувалася закупівля ще одного такого виробу

"Це планова робота щодо нарощення катерного складу (ВМСУ) і набуття патрульних спроможностей", - наголосив Олексій Неїжпапа.

катер типу Айленд
Перші два патрульні катери ВМСУ типу "Айленд" (Island) P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ" прийняті на озброєння наприкінці 2019 року

Нагадаємо, раніше було відомо, що ВМСУ отримають в рамках допомоги від США п’ять катерів типу "Айленд". Два перші човни Р190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ", було введено до складу ВМСУ у грудні 2019 року. Ще два - Р192 "Суми" та Р193 "Фастів" прибули в Одесу 23 листопада 2021 року й введені до складу флоту 6 грудня цього року.

катер типу Айленд
Суховантаж Ocean Grand, з двома патрульними катерами Р192 "Суми" та Р193 "Фастів" входить у порт Одеси 23 листопада 2021 року / Фото: Телерадіостудія МО України "Бриз"

П’ятий катер - Р194 "В'ячеслав Кубрак" начебто теж має бути поставлений за планом в Україну до кінця цього року. Однак цей план стане реальністю лише тоді, якщо вантажне судно з цим катером на борту відпливе з США в найближчі кілька днів.

катер типу Айленд
Перші два "Айленди" ВМСУ й досі озброєні застарілими радянськими 25-мм автоматичними гармати М-110 (зверху) встановленими на лафети від демонтованих 25-мм корабельних артилерійських установок Mk 38 Mod 0 Bushmaster (штатне озброєння катерів в "американському" варіанті знизу)

Варто також зауважити, що хоч ще на початку цього року повідомлялося, що ВМСУ повністю визначились із системами озброєння, що встановлюватимуться на "Айлендах" й нові катери начебто будуть поставлені з системами озброєння, на церемонії включення до складу українського флоту "Суми" та "Фастів" ніякого озброєння не мали.

катер типу Айленд
Неозброєнні катери (на фото зверху ліворуч помітний лафет без гармати) прийняті до складу ВМСУ 6 грудня 2021 року / Фото: "Думская"

Коли командування ВМС України планує перетворити нещодавно прибулі й вже діючи у складі флоту катери на повноцінні бойові кораблі, та якими системами озброєння вони будуть оснащені - наразі невідомо.

Читайте також: Стало відомо, чим озброять і коли поставлять патрульні катери ОСЕА FPB 98 MK1 для ДПСУ