xcounter
#

Відхід з Авдіївки: чи були інші варіанти та що було зроблено

5146
Боєць 110-ої оМБр, яка з березня 2022 року боронила Авдіївку
Боєць 110-ої оМБр, яка з березня 2022 року боронила Авдіївку

Оборонна операція в Авдіївці тривала 723 дні за який ворог зміг захопити близько 6 км у напрямі самої Авдіївки

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський сьогодні 17 лютого, повідомив про рішення відійти з напівоточеної Авдіївки, наступ на яку ворог активізував ще з жовтня 2023 року.

"Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці", - зазначив Олександр Сирський.

Читайте також: Азербайджан отримав дрон Akinci, який може пускати навіть крилаті ракети

Зазначимо, що введена у цей район 3-а ї окрема штурмова бригада, вочевидь задачею якої було забезпечити відступ інших підрозділів, зокрема й 110-ої окремої механізованої бригади, яка тримала оборону міста з березня 2022 року, повідомила про те, що вже мусить воювати на 360 градусів.

Тепер українські військові, відповідно до допису Головнокомандувача ЗСУ, мають перейти до оборони "на більш вигідних рубежах".

Водночас реалізувати задум оточення Авдіївки у РФ намагались з перших днів повномасштабного вторгнення. Ще весною 2022 року ворог почав вклинюватись в оборону на північ від міста. Станом на серпень 2022 року бої йшли за Красногорівку, а на півдні - за Піски.

Битва за Авдіївку

Взимку 2022-2023 року бої продовжували точитись на флангах міста й ситуація насправді вже становилась загрожуючою. Станом на квітень 2023 року, через понад рік з моменту повномасштабного вторгнення, ворог на цих ділянках зміг просунутись лише на 5 км на півдні та на 10-12 км на північ від Авдіївки.

Битва за Авдіївку

Протягом літа Сили оборони України змогли навіть покращити положення у районах Опитного та Водяного, але у жовтні РФ розпочала наступ на флангах Авдіївки з метою остаточного оточення міста. І з 01 жовтня 2023 року по 01 січня 2024 змогли просунутись лише на 3 км на захід від Красногорівки та перейти через залізничний насип.

Битва за Авдіївку

Після чого РФ почала тиск на місто з усіх сторін, зокрема й фронтальними ударами, одним з епізодів стала спроба ворога використати наприкінці січня трубу, якою близько 150 окупантів проповзли 2 кілометри для захоплення позиції "Царська охота" у східному передмісті Авдіївки. А до цього на північ від міста ворог зміг захопити терекон, який є панівною висотою над містом.

Й станом на 01 лютого ситуація у місті вже була не просто загрозлива, а критична й вимагала єдиного можливого у цих умовах рішення - відійти. А альтернативою залишалось лише ведення боїв у оточенні, що й було задумом ворога.

Битва за Авдіївку

Фактично битва за Авдіївку триває з перших днів вторгнення РФ у 24 лютого 2022 року й наразі за даними Deep State, мапи якого використанні у цій публікації, новим рубежем оборони стає лінія Степове - Сєверне. Й за 723 дні повномасштабної війни РФ змогла захопити близько 6 км у напрямі самої Авдіївки, це трохи більше 8 метрів за день, й на кожному з цих метрів росіяни поклали сотні своїх солдатів, й хоча точні втрати ворога вочевидь будуть повідомлені пізніше, але вони точно вимірюються навіть не у бригадах, а дивізіях.

Й в умовах, коли допомога від США стала з жовтня 2023 року заручником політичних розбірок у США, коли країни ЄС не можуть виконати власні обіцянки навіть з постачання боєприпасів, навряд чи взагалі у ЗСУ є інші можливості ніж ведення таких оборонних операцій. А завдяки героїзму, вправності та мужності українських захисників оборонна операція в Авдіївці тривала значно довше та коштувала ворогу значно дорожче.

Читайте також: Lockheed Martin розкрив темпи виробництва HIMARS та ракет до них, Javelin, а також плани щодо MSE для Patriot