xcounter
#

Велика Британія замовляє ПТРК NLAW для поновлення запасів: 1500 одиниць за два роки

2376
Боєць з NLAW фактично став одним з символів перших тижнів війни
Боєць з NLAW фактично став одним з символів перших тижнів війни

NLAW у руках бійців ЗСУ довів свою вкрай високу ефективність

Передача Україні протитанкових комплексів NLAW, декілька тисяч з яких були поставлені буквально за декілька днів до вторгнення армії РФ, змусила Лондон поновлювати запаси цієї зброї.

Міністр оборони Великої Британії Бен Уолес (Ben Wallace), як пише Defense Blog, днями оголосив, що відомство замовляє у британського підрозділу Thales 500 одиниць NLAW, які мають надійти у 2023 році. Окрім того, на 2024 рік заплановано замовити ще 1000 одиниць для Великої Британії та "інших замовників".

Читайте також: У РФ заявили, що завершили випробування нового стратегічного атомного підводного човна К-553 "Генералиссимус Суворов" проекту "Борей-А"

І варто зазначити, що це, скоріш за все, не єдиний контракт 2022 року. Бо у травні міноборони Великобританії та Швеції підписали угоду, за якою Лондон міг використовувати угоду Швеції з компанією-виробником Saab щодо виробництва NLAW.

NLAW
Вартість одного NLAW становить 30-40 тисяч доларів

І причина такого бажання наростити кількість NLAW цілком зрозуміла, бо фігурує інформація, що Лондон передав до України до шести тисяч NLAW. Тому замовлення навіть 1,5 тисячі терміном у два роки виглядає доволі обмеженим. Особливо, якщо згадати, що для перекидання понад 1000 NLAW до України Великобританії знадобилось лише 48 годин.

Тобто питання замовлення NLAW, цілком можливо, що одночасно у Thales, який є одним з основних підрядників Saab, а також безпосередньо у самого Saab - прямий результат технологічних можливостей виробництва цього озброєння.

NLAW
Концепція NLAW виявилась вкрай ефективною

Справа в тому, що основний пік виробництва NLAW припав на 2009-2013 роки, коли одночасно виконувались замовлення для Великої Британії, Фінляндії, Індонезії та Швеції загальним об'ємом близько 20 тисяч одиниць з загальної кількості виготовлених у 25 тисяч. А ось вже приклад замовлення Швейцарією 4 тисяч NLAW у 2017 році демонструє його виконання до 2021 року.

Тобто питання розгортання виробництва озброєння це не тільки гроші, а й час, який необхідний для того, щоб вийти на відповідні об'єми виробництва. А мова йде не тільки про кінцеве збирання ПТРК, а й про виробництво всіх його компонентів десятками основних підрядників.

Читайте також: Одне з найпотужніших підсилень для ПС ЗСУ – довгоочікувані ЗРК вже прибули в Україну