xcounter
#

Вашингтон розслідує закупівлю Бразилією шведських Gripen: до чого тут взагалі США

3990
JAS 39 Gripen E/F ПС Бразилії
JAS 39 Gripen E/F ПС Бразилії

Бразилія уклала контракт на 36 винищувачів JAS 39 Gripen E/F ще у 2014 році, але мінюсту США щось не сподобалось лише зараз

Міністерство юстиції США розслідує обставини закупівлі шведських винищувачів JAS 39 Gripen E/F Бразилією та надало запит щодо отримання інформації про цю угоду до американської філії Saab.

Про таку цікавість з боку Вашингтона, а також обіцянку щодо активної співпраці, повідомила сама шведська компанія. А в цій ситуації першим питанням може бути: яке відношення взагалі має США до угоди між шведами та бразильцями.

Читайте також: Збитки від 5 млрд та скорочення 17 тисяч працівників: Boeing лихоманить, а це про 6 оборону компанію у світі

Але якраз відповідь на нього максимально проста: у Gripen E/F використані американські компоненти. Якщо брати основний - двигун F414-GE-39E від General Electric. А це означає, що США розповсюджує свою юрисдикцію на цей літак за правилами власного Держдепу - ITAR (International Traffic in Arms Regulations - Правила міжнародної торгівлі зброєю).

JAS 39 Gripen E/F

Друге питання щодо зацікавленості США в угоді 10-річної давнини - що там не так на думку американських посадовців. Офіційно Saab

оголосив, що не має права розголошувати деталі, але нагадала, що раніше Швеція та Бразилія вже розслідували обставини укладання

контракту та жодних порушень не знаходили.

А тому можливо нагадати, що ще у 2015 році у Бразилії розпочалось розслідування на основі того, що між пропозицією Saab та вартістю фінального контракту різниця слала 900 млн доларів. У 2016 році прокуратура звинуватила президента Луїза Інасіо Лула да Сілву (2003-2011 роки президентства) у тому, що він плинув на вибір шведського винищувача, які тривали з 2008 року. У 2022 році верховний суд Бразилії визнав, що закупівля винищувачів пройшла за законом.

Водночас слід додати, що Луїз Інасіо Лула да Сілва був у 2017 році засуджений на 9,5 років в'язниці за корупцію в інших сферах, зокрема будівельній, а також відмиванні грошей. Під час апеляції у 2018 році строк був збільшений до 12 років.

Gripen бразилія
Луїз Інасіо Лула да Сілва (по центру) на тлі Gripen у 2023 році

Але він просидів у тюрмі лише 580 днів, під час яких у країні йшли протести проти його ув'язнення, бо він продовжував політичну боротьбу, й ставало предметом бентежності в ООН. У 2019 році за рішення верховного суду його випустили з в'язниці, а у 2022 році він виграв вибори й знову став президентом Бразилії.

Нагадаємо, що саме Бразилія, яка на умовах часткової локалізації закупила за 5,4 млрд доларів 28 винищувачів Gripen E та 8 двомісних Gripen F наразі є єдиним замовником цього літака. А також останнім іноземним замовником цього винищувача за останні 10 років. При цьому у черні з'явилась інформація, що Бразилія хоче купити вживані F-16.

Читайте також: Що це за "Шахед" із головкою самонаведення, що про нього відомо та чи дійсно він вже у серії