xcounter
#

В "Укравіапромі" хочуть у 2022 році добудувати для національного авіаперевізника чотири літаки

7151
Ан-140 (знизу) та Ан-158 (зверху), що наразі знаходяться на ХДАВП та ДП "Антонов", хочуть добудувати й передати Національному авіаперевізнику
Ан-140 (знизу) та Ан-158 (зверху), що наразі знаходяться на ХДАВП та ДП "Антонов", хочуть добудувати й передати Національному авіаперевізнику

Мова йде про два Ан-140 та аналогічну кількість пасажирських літаків Ан-158

В асоціації "Укравіапром" бажають почати процес відродження вітчизняного авіабудівництва пасажирських літаків вже в поточному році.

Так, президент асоціації, голова правління компанії FED Віктор Попов в інтерв'ю телеканалу "Суспільне. Харків" повідомив, що вітчизняні виробники аерокосмічної продукції вже розробили план з будівництва літаків для потреб Українських національних авіаліній.

Читайте також: Національний банк Перу заблокував платежі "Антонову" за літак Ан-178
Ан-140
На ХДАВП знаходиться п'ять недобудованих Ан-140, з яких два майже готові

"Ми намалювали дорожню карту на нараді у міністра про те, що наступного року (інтерв’ю було записано наприкінці 2021 року) ми зможемо на крило поставити два літаки Ан-140 та два літаки Ан-158. Для початку це непоганий старт, щоб авіаперевізник почав працювати", - зазначив Віктор Попов.

Ан-140
Ступінь готовності двох Ан-140, що перебувають в цеху ХДАВП становить 99%

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що два найбільш готових регіональних вантажно-пасажирських турбогвинтових авіалайнерів Ан-140 (ступінь готовності 99%), після добудови, збирається взяти в лізинг для власної авіакомпанії АТ "Мотор Січ". Хоч підписання цього контракту планувалося ще на початок жовтня 2021 року, інформації про укладання угоди оприлюднено так і не було оприлюднено.

Ан-140
Наприкінці вересня 2021 року керівництво ДК "Укроборонпром" повідомляло, що "ось-ось" буде підписано контракт на добудову двох найбільш готових Ан-140 для АТ "Мотор Січ"

Варто відзначити, що за попередніми оцінками керівництва ХДАВП, доведення цих Ан-140 до ступеня льотної придатності начебто можливе "за лічені місяці".

Ан-140 та Ан-158
Кабіни "літаючих" Ан-140 (праворуч) та Ан-158 (ліворуч)

Своєю чергою, в складальному цеху ДП "Антонов" наразі знаходиться щонайменше чотири недобудованих близькомагістральних пасажирських літаків Ан-158 в різному ступені готовності.

Ан-140 та Ан-158
Пасажирський салон Ан-158 (ліворуч) та Ан-140 (праворуч)

Варто додати, що у грудні цього року про плани з будівництва п’яти таких літаків також заявили міністр інфраструктури Олександр Кубраков та гендиректор ДК «Укроборонпром» під час підписання меморандуму, щодо майбутнього замовлення на ДП "Антонов" п’яти Ан-158 для нової державної авіакомпанії "Українські національні авіалінії".

Ан-158
В складальному цеху ДП "Антонов" знаходиться певна кількість недобудованих Ан-158 / Фото: RR

При цьому було анонсовано, що відповідні контракти будуть підписані "у першому або другому кварталі 2022 року", а перший літак добудують за один рік (на будівництво п'яти Ан-158 начебто знадобиться три роки).

Читайте також: На ДП "Антонов" показали як виглядає перший та другий Ан-178-100Р для ЗСУ (фото)