xcounter
#

​В Україні почали формувати Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості

1212
​В Україні почали формувати Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості

Про це Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив під час робочої наради за участю представників української промисловості, зокрема Українського союзу промисловців і підприємців, Ради Федерації роботодавців України, Торгово-промислової палати України та інших, що відбулась в четвер, 23 липня ц.р.

Розповівдаючи про кроки щодо початку роботи нового Міністерства, необхідності забезпечення злагодженого та структурного підходу задля успішного розвитку та функціонування стратегічних галузей промисловості, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України зазначив, що вже виконуються роботи щодо формування пакета необхідних заходів задля налагодження ефективного керування галузями.

Читайте також: На українську ракетну програму додатково виділено 700 млн гривень
Defense Express, Олег Уруський, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України
Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський розпочав низку запланованих зустрічей з робочої наради за участю представників української промисловості, зокрема Українського союзу промисловців і підприємців, Ради Федерації роботодавців України, Торгово-промислової палати України та інших / Фото: facebook.com

За його словами, Міністерство буде відкрите до діалогу як з державними, так і з приватними підприємствами, асоціаціями всі напрацювання будуть враховані.

"Ми готові до співпраці. Готові розглядати проекти законів, рішень Уряду. В хорошому сенсі здійснювати лобіювання інтересів вітчизняної промисловості", - зазначив Олег Уруський.

"Безумовно, основна увага буде зосереджена на реформуванні оборонно-промислового комплексу, там дуже багато сконцентровано держпідприємств. Але Міністерство буде рідним домом для всіх промисловців", - підкреслив Віце-прем’єр-міністр і додав, що потрібно, аби промисловість працювала і була двигуном економіки. Для цього, зокрема, має бути єдина державна політика в цьому питанні.

Олег Уруський: "Основна увага буде зосереджена на реформуванні оборонно-промислового комплексу, там дуже багато сконцентровано держпідприємст"
На зустрічі обговорювались питання затвердження нормативних функцій нового міністерства, насичення його структури професійними кадрами, завершення розробки Стратегії промислового розвитку, а також розробки та впровадження програми співробітництва з Національним банком України. Було наголошено на необхідності прийняття цільових галузевих програм для авіа-,судно-, ракето-космічної сфер, галузі машинобудування тощо.

Промисловці, що були присутніми на зустрічі, переконані щодо необхідності впровадження сучасних напрямків державного протекціонізму, політики імпортозаміщення, створення умов максимальної участі національних виробників у державних тендерах. При цьому вони підкреслили, що варто докладати всіх зусиль, щоб ці дії логічно сприймалися міжнародними партнерами з ЄС, СОТ тощо.

Учасники зустрічі звернули увагу профільного посадовця на потребу вдосконалення і експортної політики. Зокрема, йшлося про створення умов для повноцінної роботи Експортно-кредитного агентства.

За результатами зустрічі прийнято рішення про формування групи радників при віце-прем'єр-міністрові, до якої ввійдуть представники промислово-підприємницької громади.

Нагадаємо, що в середу, 22 липня ц.р., на своєму засіданні Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Дослідний зразок транспортного літака Ан-178 зн 001, який проходить імпортозаміщення

Очільником новоутвореного Міністерства призначено Віце-прем’єр-міністра Олега Уруського.

"Щоб новий міністр зміг виконувати поставлені йому завдання та намічені цілі, потрібно дати йому необхідний майданчик та ресурси. Тобто створити нове міністерство. Я вже казав, що питання давно назріло. Це була наша стратегія та обіцянка ще на початку роботи нашого Уряду. Має бути новий підхід до розвитку промисловості шляхом формування ефективної державної політики та стратегії", — відзначив під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Представляючи на засіданні Уряду Проєкт акту про утворення нового міністерства, віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський зазначив:

"Проєкт акту розроблено на підставі закону про "Національну безпеку України", указу Президента від 27 лютого цього року №59 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 лютого 2020 року” та постанови Верховної Ради від 16 липня №802 "Про призначення Олега Уруського на посаду віцепрем'єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості України". Метою прийняття акту є утворення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості".

Українська оборонна промисловість в першу чергу має задовольнити потреби сектору безпеки та оборони України

За його словами, ухвалення відповідної постанови дозволить забезпечити сталий розвиток стратегічних галузей промисловості, створення нових робочих місць, збільшення надходження до державного бюджету, розвиток регіонів і позитивно вплине на ринкове середовище України.

Раніше, 16 липня ц.р. Верховна Рада призначила Олега Уруського на посаду віце-прем'єр-міністра - міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Читайте також: В Україні створять нове міністерство: в РНБО представили реформу ОПК