xcounter
#

В Міноборони пообіцяли покращити харчування військовослужбовців (відео)

2190
Різні види сухого пайку ЗСУ
Різні види сухого пайку ЗСУ

Наразі в Збройних силах України існує три варіанти організації харчування бійців

За словами заступника начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗСУ полковника Олександра Хмиза, пріоритетним в наступному році є закупівля пайків нового зразка.

"На сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців. Перший — це "гаряче", яке наразі пріоритетне. Другий — забезпечення повноцінним харчуванням із використанням так званої 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій —10-та норма, яка використовується в основному у військових частинах для окремих завдань", - повідомив він.

Читайте також: Вперше за останні роки у 2021 бюджет Міноборони збираються зменшити, хоч видатки на безпеку та оборону зростуть на 21 млрд

При цьому полковник відзначив, що закупівля 10-ї норми сухого пайка (з консервами) не є пріоритетною в наступному році й наразі вона закуповуються по старим договорам.

За його словами, сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, бо розроблений ще у 2001 році. Для вдосконалення харчування проходить робота над його покращенням, з урахуванням аналізу досвіду використання.

Сухпай

Зокрема наразі перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони й забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на одне приймання їжі.

"Зважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у «реторт пакети». Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій "реторт упаковці", — повідомив полковник Олександр Хмиз.

Сухпай

Варто додати, що основною відмінністю 15-ї (нової – 2016 року) та 10-ї (застарілої – 2001 року) норми є наявність в останній звичайних консервів, замість готових до вживання страв в "реторт упаковці".

Сухпай

При цьому сухий пайок (15-ї норми) здатний забезпечити повноцінне харчування військовослужбовця на добу впродовж необмеженого терміну. Натомість сухий пайок (10-тї норми), використовується упродовж не більше трьох діб. Крім того, "15-сухпай" дає можливість забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу.

Сухпай

Прим. ДЕ: "Реторт-пакет" - це харчова упаковка, яка використовується як альтернатива звичайних консервних банок при виготовленні консервів. Реторт-пакет складається з декількох ламінованих шарів, здатних витримати високі температури при стерилізації в автоклаві. Таке пакування було розроблено для ВС США в 70-х роках минулого сторіччя.

Читайте також: Юрій Бутусов: Ракети комплексу "Вільха-М" поставили на озброєння ЗСУ