xcounter
#

В Міноборони несподівано вирішили відремонтувати танки БМ "Оплот" та БРЕМ "Атлет" ЗСУ

15323
БМ "Оплот" на виставці "Сила нескорених" до Дня захисника України у 2015 році
БМ "Оплот" на виставці "Сила нескорених" до Дня захисника України у 2015 році

При цьому офіційних повідомлень про постачання таких машин в підрозділи Збройних сил України не було

Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, в рамках масштабного ремонтного замовлення військової техніки, оприлюднив доволі загадковий тендер.

Згідно з розміщеною 4 серпня ц.р. на майданчику ProZorro інформацією, у військовому відомстві хочуть замовити "військовий ремонт бронетранспортерів БТР-4 та машин на їх базі, бойових ремонтно-евакуаційних машин БРЕМ "Атлет", танків БМ "Оплот", комплексних динамічних тренажерів екіпажу до БТОТ, у місцях розташування несправної техніки виїзними ремонтними бригадами".

Читайте також: ​Новий камуфляж бронетехніки ЗСУ на прикладі БТР-4, що змінилось (фото)
Тендер Міноборони на військовий ремонт танків БМ Оплот та побудованих на їх базі БРЕМ Атлет
Тендер Міноборони на військовий ремонт танків БМ "Оплот" та побудованих на їх базі БРЕМ "Атлет"

На відновлення техніки планують витратити 9 млн гривень, а самі ремонтні роботи за планом мають бути завершені до 30 листопада цього року.

Нові БТР-4Е відправляються з ХКБМ в ЗСУ у 2020 році
Нові БТР-4Е відправляються з ХКБМ в ЗСУ у 2020 році

Якщо військовий ремонт бронетранспортерів БТР-4 ніякого подиву не викликає, оскільки ці машини десятками постачалися в ЗСУ й активно експлуатуються, то які танки БМ "Оплот" й БРЕМ-84 "Атлет" (обидва види техніки описуються в "множині") знаходяться "у місцях розташування несправної техніки" ЗСУ і скільки їх мають відремонтувати ремонтники, доволі складне питання.

БМ Оплот з номером 132, за деякими даними, був поставлений ЗСУ й зберігається в НТУ ХПІ
БМ "Оплот" з номером "132", за деякими даними, був поставлений ЗСУ й зберігається в НТУ "ХПІ"

Про постачання цих моделей (БРЕМ-84 "Атлет", нагадаємо, побудований на шасі танка БМ "Оплот"), в кількості принаймні пару екземплярів кожної, в бойові частини ЗСУ офіційно не повідомлялося.

Один БРЕМ Атлет кілька разів в минулі роки був помічений в НТУ ХПІ
Один БРЕМ "Атлет" кілька разів в минулі роки був помічений в НТУ "ХПІ"

За публічними даними на ЗІМ начебто виготовили 51 БМ "Оплот" - 49 для Таїланду, №50 для США й завершують "51" на замовлення "Укрспецекспорту". Також відомо, що в рамках тайського контракту було зроблена два БРЕМ "Атлет" (відвантажені замовнику) й начебто ще один - демонстраційний, знаходиться на підприємстві.

Тайські БРЕМ Т-84 Атлет після доставляння замовнику
"Тайські" БРЕМ Т-84 "Атлет" після доставляння замовнику

Відомо, що свого часу, поодинокі зразки цієї техніки також начебто "світилися" у харківському Військовому інституті танкових військ імені Верховної Ради України НТУ "ХПІ". Проте це було доволі давно й наразі достеменно не відомо, чи не належали вони підприємствам "Укроборонпрому", а у власне навчальний заклад були відтранспортовані на невеликий термін для ознайомлення студентів чи для якихось офіційних заходів.

Той же 132 номер під час урочистостей у 2018 році. Хоч танк у камуфляжі ЗСУ, прапори ДК Укроборонпром на фоні техніки можуть свідчити, що його лише позичили для показу
Той же "132" номер під час урочистостей у 2018 році. Хоч танк у камуфляжі ЗСУ, прапори ДК "Укроборонпром" на фоні техніки можуть свідчити, що його лише "позичили" для показу
Читайте також: "Парадне взуття" для танків оцінили в 11 мільйонів гривень