xcounter
#

Українські танки та БМП отримують "протиРЕБовський" цифровий зв’язок: чому це надважливо

Т-64БМ2
Т-64БМ2
34134

На Т-64БМ2 було відпрацьована "зв’язка" цифрової радіостанції L3Harris та системи навігації СН-4215 з перетворенням її на "тактичний планшет"

На українських танках та БМП, які проходять ремонт та модернізацію, встановлюється нова цифрова система зв’язку, яка дозволяє говорити про початок реалізації вкрай важливого процесу з автоматизації управління військами.

Зокрема, починаючи з 2017 року на бронетехніці вже масово встановлювалась система навігації СН-4215 від "Оризон-Навігації". Але без надійного цифрового каналу зв’язку її можливості фактично зводились лише до "навігатора".

Читайте також: Держдеп США дав "добро" на "Абрамси" для Польщі, перелік амуніції до танків вражає
СН-4215 від
СН-4215 від "Оризон-Навігації"

Але на початку минулого року були завершені роботи із з’єднання СН-4215 з цифровою радіостанцією від L3Harris. Зазначимо, що ці радіостанції, які працюють у режимі псевдовипадкового перелаштування робочої частоти, є одними з найкращих в умовах дії засобів РЕБ.

Харрис радиостанція
Цифрова радіостанція L3Harris

Завдяки тому, що ці радіостанції цифрові, вони дозволяють використовувати шифрування та працювати у "режимі модема". Останній, якраз і дозволяє об’єднати її з СН-4215. І використовувати його, як повноцінний "тактичний планшет" автоматизованої системи управління військами. Про це в інтерв’ю Defense Express розповів екс-начальник Центрального бронетанкового управління ЗСУ Юрій Мельник.

"На Т-64БМ2, який вже знаходиться на підконтрольній експлуатації у ЗСУ, ми прив’язали Harris до "Оризон-Навігації". Обмін інформації вже йде кодованим каналом, командир машини бачить не тільки де він знаходиться, а розташування своїх підрозділів та інформацію про противника, яка йому надходить з оперативного відділу бригади.

Т-64БМ2
Т-64БМ2 вже на підконтрольній експлуатації у ЗСУ

Важливо те, що СН-4215 вже стоїть на відремонтованих з 2017 року Т-64 та БМП і питання полягало лише у тому, що на цих машинах стояла радіостанція "Либідь". Взимку минулого року були завершені роботи з "прив’язкою" до Harris та закріплено, яку інформацію необхідно передавати", - розповів Юрій Мельник.

Аналогічні кроки протидії були прийняті і через ставку російських військ на дії у ночі, для чого у РФ вклали значні кошти у модернізацію свого наявного бронетанкового парку і, в першу чергу, оснащення бойових машин нічними прицілами та засобами спостереження.

"Але і ми "прогнали" через заводи значну кількість власної бронетехніки. Не тільки танки, а й БМП та БТРи. Останні п’ять років всі зразки, які виходять після ремонту отримали приціли з тепловізійною матрицею або оптико-електронним перетворювачем третього покоління.

БМП-2 ЗСУ
БМП-2 також проходила аналогічну "непомітну" модернізацію

Тобто це не та ситуація, як у 2014 року, коли діставали зі сховищ машини, які підфарбовували та гнали на передову. Вже багато років під час ремонту машини розбирають до корпусу і наповнюють новим обладнанням, починаючи від проводки та блоків управління, до цифрових радіостанцій, супутникової навігації та прицілів", - підкреслив Юрій Мельник.

Перша частина інтерв’ю з екс-очільником Центрального бронетанкового управління ЗСУ, в якій мова піде про Т-64БМ2 та модернізації Т-64 взагалі, "Оплот", проекти "Краб" та "Бастіон" - буде опублікована, традиційно, вранці неділі. Щоб не пропустити - підписуйтесь на канал Defense Express у YouTube.

Читайте також: Морпіхи ВМСУ тренуються громити десант РФ за допомогою танків Т-80