xcounter
#

Україна отримає 49 танків Abrams від Австралії: рішення вже прийнято

2292
M1A1 Abrams ЗС Австралії
M1A1 Abrams ЗС Австралії

Таким чином Австралія стане найбільшим донором танків Abrams до ЗСУ й випередить США

Австралія посилить Збройні Сили України одразу 49 танками M1A1 Abrams, які виведені з експлуатації та замінюються на нові M1A2 SEPv3, які були замовлені два роки тому у кількості 75 одиниць. Саме про ці машини вже давно йшла мова, більше того Україна надсилала заявку щодо цих машин, ще у 2023 році.

Про рішення передати саме 49 танків офіційно повідомив міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой. Який зазначив, що вони увійдуть у пакет допомоги вартістю 245 млн австралійських доларів (близько 164 млн американських доларів).

Читайте також: КНДР додатково мобілізує до 1,4 млн осіб до свого війська розміром у 1,3 млн: офіційно для війни з Південною Кореєю

Варто зазначити, що загальна кількість M1A1 Abrams у Австралії - 59 одиниць, які були придбані у 2006 році зі складу американської армії. А передача 49 з них вочевидь пов'язана з тим, що частину танків переобладнають на інженерні машини.

M1A1 Abrams ЗС Австралії
M1A1 Abrams ЗС Австралії

У будь-якому випадку передача 49 танків виведе Австралію на перше місце у донорстві танків Abrams до України. Бо до цього ЗСУ отримали лише 31 танк Abrams у тій самій версії від США. Також уваги заслуговує те, що у австралійських машинах немає броні зі збідненого урану, яка не призначена до експорту з США.

Водночас строки передачі австралійських Abrams поки не розкриваються. Вони можуть бути зав'язані на декілька факторів, головним з яких може бути необхідність ремонту та відновлення вживаних машин. Але доброю новиною є те, що збройні сили Австралії ще наприкінці липня цього року списали останній із танків M1A1 Abrams. Тобто очікувати поки австралійські війська отримають нові M1A2 SEPv3 непотрібно, а це дуже важливо, враховуючи те, що наразі передано лише перші танки.

Нагадаємо, що у строю збройних сил Австралії були M1A1 Abrams у версії SA, в яких оновлені прицільні прилади, включно із тепловізійним прицілом кулеметного бойового модуля, який відіграє роль командирської панорами. Загалом вважається, що M1A1 Abrams SA відповідає M1A2 SEPv2 рівня 2010-х років. Така версія машини постачалась і з боку США.

Читайте також: Неядерний стратегічний пакет стримування, про який повідомив Зеленський: що це може бути