xcounter
#

Угорці стануть власниками чеського виробника літаків L-39: до чого тут РФ

1442
Навчально-бойовий літак L-39NG
Навчально-бойовий літак L-39NG

Чеська група Penta продала 100% авіабудівної компанії Aero Vodochody Aerospace угорській AERO Investment Partners Zrt

Зареєстрована в Угорщині компанії AERO Investment Partners Zrt. стане власником 100% акцій чеської компанії Aero Vodochody Aerospace, яка є виробником відомих навчально-тренувальних літаків сімейства L-39.

Чеське підприємство Aero Vodochody Aerospace

За офіційним повідомленням, в червні 2020 року чеська група Penta продала 100% Aero Vodochody Aerospace, які належать їй з 2006 року. Нова компанія-власник підприємства створена на паях угорського бізнесмена Андраша Томбора (András Tombor, йому належить 51% акцій) і чеської оборонно-промислової групи Omnipol, контрольованої бізнесменом Ріхардом Хавой (49% акцій, номінально через чеську компанію AERO International sro). Вартість угоди за інформацією чеських ЗМІ, становить понад 250 млн дол (6 млрд чеських крон).

Викатка новоъ версії навчально-бойового літака L-39NG

Варто зазначити, що економічний стан заводу в останні роки був незадовільним (у 2018 році збитки компанії склали 233 млн крон), що пов'язано з відсутністю серійного виробництва нових літаків, значними інвестиціями у програму L-39NG, яка поки не надала суттєвих результатів, а також втратою низки контрактів.

Зміст чеської модернізації літака L-39NG

Одночасно з цим слід відмітити, що новий власник - Андраш Томбор, є одним з впливових угорських олігархів і який, як вважається, тісно пов'язаний з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном (в минулому був його радником) і правлячою партією ФІДЕС (Fidesz). За даними місцевих ЗМІ, олігарх має значні ділові інтереси та зв'язки в Росії. Зокрема, повідомлялося, що він є одним з партнерів ЗАТ "Трансмашхолдинг". У 2015 році підприємство зі складу даного холдингу ВАТ "Метровагонмаш" отримало контракт на реконструкцію 222 вагонів Будапештського метро.

Літак L-39 ВКС РФ

На думку експертів відомого російського ресурсу bmpd, перехід заводу під контроль Андраша Томбора може в тому числі означати спробу повернути Aero Vodochody на російський ринок. Міноборони РФ давно проявляє зацікавленість в модернізації і продовження експлуатації наявних літаків L-39 ВКС Росії.

Дані літаки пропонується використовувати для етапу основної підготовки льотного складу ВПС РФ, в той час як нові літаки Як-130 будуть застосовуватися для етапу підвищеної підготовки. В Росії вважається, що Як-130 є занадто великим і дорогим в експлуатації для використання в якості машини основної підготовки (не кажучи вже про наявні технічні проблеми).

Читайте також: В РФ за один день розбилися військові літаки Су-27 та L-39