xcounter
#

У США поставили під сумнів ефективність бойових лазерів на літаках

303
Бойові лазери на літаках можуть бути неефективними. Фото: Lockheed Martin
Бойові лазери на літаках можуть бути неефективними. Фото: Lockheed Martin

Питання ефективності бойових лазерів на літаках у США підіймають вже не вперше.

Застосування лазерної зброї на літаках як засобу протиракетної оборони може виявитися неефективним способом протидії ворогу, вважає провідний технологічний експерт Міноборони США Майкл Гріффін. На його думку, Пентагону не варто витрачати кошти на дослідження та розробку цієї технології.

Лазерное оружие
Поки що жодна платформа не може одночасно транспортувати високопотужний лазер й необхідну кількість корисного навантаження. Фото: Агенція протиракетної оборони США

"Я дуже скептично ставлюся до того, щоб використовувати великі лазери на літаках для знищення ворожих ракет, навіть з дуже близької відстані", – зазначає Гріффін. Він вважає, що наразі жодна повітряна платформа не відповідає тим вимогам, які потребує лазер з потужністю, необхідною для виконання задач протиракетної оборони.

Читайте також: Німеччина новим дизайном Eurofighter Typhoon натякнула на модернізацію винищувача

Питання ефективності лазерів у повітрі Гріффін підіймає вже не вперше. Так, наприклад, деякі пункти Огляду протиракетної оборони від січня 2019 року, у створенні якого експерт брав участь, передбачають детальне тестування ідеї розташування лазерної зброї на безпілотниках, які б знищували ворожі ракети неподалік від місця запуску.

Лазерное оружие
Здається, збивати лазерами ракети літаки будуть ще не скоро...

Експерт стверджує, що причина недостатнього розуміння ефективності зброї полягає в неналежному фінансуванні дослідження можливостей цих систем: "Ми повинні знати, на що здатен винищувач зі зброєю потужністю Х кіловат, а також як та за яких обставин ми можемо його використовувати. Цим дослідженням не приділялося стільки уваги, скільки б хотілося насправді".

Разом з тим, починаючи з 2022 року у Сполучених Штатах планують випробовувати лазерну зброю на AC-130J Ghostrider. І, як зазначають у Командуванні спеціальних операцій США, у випадку очікуваного успіху, зброя отримає новий поштовх для розвитку та подальшого встановлення бойових лазерів на інші літаки.

Читайте також: Частини ППО Повітряних сил України можуть озброїти ЗРК типу NASAMS (візія)