xcounter
#

У США хочуть спростити "шлях" невеликих дронів до війська

1311
Фото: U.S. Army
Фото: U.S. Army

І також активно шукають засоби захисту проти безпілотників, які були б масовими і дешевшими за той же перехоплювач Coyote

Сполучені Штати працюють над тим, щоб їхнім армійським піхотним підрозділам було легше озброїтися невеликими комерційними дронами, а також зможуть отримати ширший спектр обладнання для боротьби з цією загрозою. Зокрема заступник міністра армії Гейб Камарильо нещодавно заявив, що "деяким з наших підрозділів нижчої ланки необхідні певні можливості, щоб почати експериментувати з невеликими БПЛА".

боротьба з БПЛА
Фото — U.S. DoD

Як розповідає видання Defense One, минулого тижня Армія США подала запит на 25 млн доларів на використання комерційних дронів для піхотних груп (infantry brigade combat teams), і також низку різних інших запитів на дрони та роботизовані системи.

Читайте також: F-35A тепер знову може літати поруч із блискавками після перерви аж у чотири роки

Після того, як Конгрес погодить це фінансування, гроші йдуть по категорії витрат "фінансування експлуатації та технічного обслуговування", яка з погляду контролю є більш гнучкою. Відзначається, що засоби на оперативних рахунках і рахунках технічного обслуговування можуть розподілятися на розсуд командирів підрозділів, хоча поки що невідомо, як ці рішення у війську будуть просувати по ланцюжку командування. У будь-якому випадку, такий варіант має сенс для проведення закупівлі невеликих недорогих дронів — це буде швидше, якщо порівнювати з іншими формами закупівлі.

Дрони також хочуть закуповувати по контрактах "на загальні апаратні системи", ця категорія зазвичай використовується для захищених ноутбуків або маршрутизаторів.

Крім того, Армія США шукає дешевші та масовіші рішення для знищення дронів, на кшталт тих, що здійснюють атаки по військових базах на Близькому Сході. І хоча у бюджеті на 2025 рік є закупівля дронів-перехоплювачів Coyote, але вартість лише одиниці коливається на рівні 125 тисячі доларів. Хоча й очікується, що завдяки масштабним закупівлям ціни мають знизитися.

Пуск перехоплювача Coyote Block 2
Пуск перехоплювача Coyote Block 2, фото — Raytheon

Водночас генерал Джеймс Рейні, голова Army Futures Command застерігає, що не варто використовувати системи захисту від дронів в Україні чи на тих же базах США на Близькому Сході як точну модель для майбутнього розгортання комплексів для боротьби з БПЛА. Пояснює він це тим, що в Україні зараз триває статична війна на виснаження, а "ми не воюємо таким чином", а приділяють увагу наступальним операціям. "Я думаю, у наших ворогів виникли б проблеми, якби вони спробували запустити масовані хвилі БПЛА під час агресивних наступальних операцій", — відзначив він.

Читайте також: Франція пообіцяла дрони-камікадзе для ЗСУ, а тепер сама думає про їх застосування