xcounter
#

У планах – п’ять сотень: військові США оцінять перспективні легкі танки Mobile Protected Firepower

1265
У планах – п’ять сотень: військові США оцінять перспективні легкі танки Mobile Protected Firepower

Усього американські військові планують отримати 504 легких танків

Армія США розпочинає новий етап випробувань прототипів легкого танка для своєї піхоти. Так, прототипи машин мають доставити у 82-гу повітряно-десантну дивізію у Форт-Брегге, штат Північна Кароліна, де солдати допоможуть вирішити, яка машина переможе.

"Солдати 82-ї повітряно-десантної дивізії скоро отримають можливість зробити те, що жоден американський військовий не робив за 26 років – використати спеціальну мобільну платформу для ведення вогню прямим наведенням проти укріплених позиції, особового складу та легкоброньованих машин", – йдеться в повідомленні армії США.

Читайте також: Південна Корея розробляє свою "літаючу БМП": коли почнеться її серійне виробництво
Легкий танк
Прототип від General Dynamics під час першої демонстрації

Оцінки двох машин від BAE Systems і General Dynamics Land Systems, що створюються у рамках програми Mobile Protected Firepower (MPF), розпочнуться 4 січня 2021 року й триватимуть до червня – близько пів року.

Протягом цього часу військові будуть використовувати MPF під час різних "бойових" сценаріїв. Це не буде суто формальним випробуванням – оцінка військових буде "напряму" інформувати про тактику, методи та процедури MPF.

Наразі очікується, що військові мають обрати переможця у 2022 фіскальному році. Тоді ж має розпочатися й виробництво машини.
Легкий танк
Легкий танк від BAE Systems – це оновлений M8 Buford

Перші одиниці MPF армія має отримати у 2025 році. Спершу планується постачання 26 машин з можливістю зробити ще 28 і модернізувати 8 прототипів. Усього ж армія США планує отримати 504 таких танки.

У грудні 2018 року компанії BAE Systems і General Dynamics Land Systems були обрані для створення 12 прототипів машини MPF, що передбачена стратегією служби наземних бойових машин від 2015 року.

Так, GDLS створює машину на базі шасі AJAX, на яке встановлюється башта танка M1 Abrams. Конструкція BAE Systems – це оновлений легкий танк M8 Buford з новими можливостями й компонентами.

Військово-транспортний літак С-17
Військово-транспортний С-17: нові легкі машини мають транспортуватися цим літаком

Ці два рішення дуже відрізняються одне від одного. Наприклад, пропозиція BAE Systems за розмірами знаходиться між Joint Light Tactical Vehicle і Stryker, тоді як прототип GDLS є значно більшим. Крім того, армія вимагає, щоб легкі танки транспортувалися військово-транспортними літаками С-17

Читайте також: ​Невтішні висновки порівняння бронетанкової техніки у арміях України та РФ: шляхи вирішення глобальної проблеми