xcounter
#

У НАТО дивно пояснили, чому до них залітають "Шахеди", а для виявлення скопіювали українське рішення

1979
У НАТО дивно пояснили, чому до них залітають "Шахеди", а для виявлення скопіювали українське рішення

НАТО так і не наважується збивати російські дрони та ракети над своєю територією, хоча й регулярно фіксує їх

Ударні дрони типу "Шахед", а також рідше крилаті ракети все частіше залітають на територію країн-членів НАТО під час російських терористичних атак по Україні - для Польщі чи Румунії такі випадки вже цілком можна називати "типовими", а 7 вересня один з "Шахедів" взагалі розбився у Латвії, про що повідомляли місцеві ЗМІ з посиланням на оборонне відомство країни.

Разом з тим, НАТО на офіційному рівні через побоювання тієї самої "ескалації" й досі не прийняло вольове рішення про збиття російських дронів та ракет над територією Альянсу власними засобами протиповітряної оборони і також літаками. Причому очільник оборонного відомства Латвії після того, як "Шахед" розбився на території їхньої країни, заявив, що цей випадок не можна розглядати як "відкриту воєнну ескалацію", стверджуючи, що територія їхньої країни не була ціллю для цього "Шахеда".

Читайте також: Росіяни відстріляли модернізований 3К55М "Бастион" до 450 км, а потім влаштували екологічні слухання

А днями командувач ПС США у Європі та об’єднаним командуванням ПС НАТО генерал Джеймс Хеккер заявив, що випадків, коли російські дрони та ракети залітають на територію Альянсу побільшає - мовляв, РФ оголосила про плани збільшити війська на 180 тисяч осіб, і це означає, що вони залучатимуть до своїх воєнних операцій, у тому числі й до пуску дронів, "наспіх навчених" бійців, які "неохоче йдуть на службу", як приводять його слова у виданні Defense One.

"Якщо ви хапаєте людей на вулиці, які не були підготовлені та навчані воєнним операціям, ризик прорахунку, помилок зростає. І я думаю, ми бачили це, з... з багатьма вторгненнями [йдеться про випадки, коли "Шахеди" залітають на територію країн-членів НАТО], які ми бачили і в Румунії, і в Польщі, і у тому, про який ви казали у Латвії", - наголошує Хеккер.

Загалом це виглядає дивно, коли у НАТО ці епізоди сприймають не як свідому провокацію чи холодний розрахунок. Тим паче, що РФ вже нахабно шпигує своїми розвідувальними БПЛА вглиб території НАТО - зокрема можна згадати випадок за серпень, коли ймовірно російський дрон "Орлан" було помічено над промисловою зоною в землі Шлезвіґ-Гольштейн у Німеччині, у тому числі над непрацюючою атомною станцією.

Можна припустити, що такими заявами НАТО вкотре дає усвідомити, що навряд чи найближчим часом та ж Польща або Румунія отримають "зелене світло" на те, щоб збивати "Шахеди" чи російські ракети над своєю територією. Водночас Хеккер наголосив, що інтегрована та протиповітряна оборона для Альянсу є одним з ключових напрямків, а для ефективного виявлення російських дронів їм потрібно оснащуватися відповідними технологіями, і що рішення можна запозичити в Україні.

Йдеться про систему акустичного виявлення Sky Fortress, яка поєднує у собі близько 9500 датчиків, дані з яких військові отримують на свої планшети, що забезпечує ефективніше виявлення та ураження повітряних цілей. Це вже не вперше, коли Хеккер заявляє про важливість імплементації такого рішення у НАТО, але якщо раніше йшлося про військо США, то тепер генерал говорить про потребу "спробувати змусити деякі країни почати закуповувати технології", які допоможуть якнайкраще виявляти БПЛА та ракети.

Хеккер відзначає, що ПС США вже демонстрували роботу аналогічної системи на авіабазі "Рамштайн" в Німеччині, де було підтверджено її ефективність, також демонстрації проводили в Румунії.

.

Читайте також: Чи могла дістати "Паляниця" по складах у місті Торопєц: на відео з атаки чутно звук реактивного двигуна