xcounter
#

Як в Білорусі випробували дослідний зразок бойової машини ЗРК "Оса" (відео)

1774
Як в Білорусі випробували дослідний зразок бойової машини ЗРК "Оса" (відео)

Білорусь завершила попередні випробування дослідного зразка бойової машини 9А33-2Б зі складу зенітного ракетного комплексу "Оса".

Випробування пройшли на 174 навчальному полігоні ВПС та військ ППО. Під час випробувань комплексу вдалося підтвердити здатність знищення цілі (гелікоптера чи безпілотника) на фоні пасивних завад.

Завдяки модернізованій радіоелектронній апаратурі машині вдалося забезпечити виявлення, стійке автоматичне супроводження цілі та наведення зенітної керованої цілі на повітряну мішень.

Читайте також: Модернізація ПТРК "Штурм-С": Білорусь демонструє пуски ракет (відео), Україна - новий проєкт від ДержККБ "Луч"

Модернізацією комплексу займалися фахівці білоруського 2566-го Заводу з ремонту радіоелектронного озброєння. Найбільша проблема білоруських ЗРК 9К33М2/М3 і ракетних бойових машин (БМ) 9А33БМ2/M3, що входять до їх складу – критичний вік боєприпасів, а саме керованих ракет 9М33М2/M3. Також виникають питання і з базовими машинами основних елементів комплексу.

Стверджується, що удосконалена бойова машина 9А33-2Б зі складу ЗРК "Оса" має значний потенціал для подальших модернізацій, зокрема пов’язаних із застосуванням зенітних керованих ракет перспективних розробок.

ЗРК
БМ 9А33-2Б

Найбільшою значною зміною, впровадженою у БМ 9А33-2Б у порівнянні з 9А33БМ2/БМ3, є заміна спеціального амфібійного шасі БАЗ-5937 на шасі вантажівки підвищеної мобільності МАЗ-6317. Силовий агрегат нової платформи-носія – V-подібний 8-циліндровий дизельний двигун з турбонаддувом ЯМЗ-238ДЕ2 максимальною потужністю 330 к.с., що взаємодіє з 9-ступеневою ручною коробкою передач ЯМЗ-239.

У БМ 9А33-2Б розробники також подбали про поліпшення умов роботи екіпажу. Зокрема було покращено ергономіку на бойових постах, які перенесено до окремого контейнера, що має більший внутрішній простір, ніж робочий відсік всередині БАЗ-5937.

В операторському контейнері розміщено також новий пост командира бойової зміни, що додає можливість керувати діями операторів і забезпечує ознайомлення з інформацією, що міститься на екранах автоматизованих операторських консолей.

БМ 9А33-2Б
БМ 9А33-2Б

Оснащення БМ доповнено апаратурою функціонального контролю із вбудованим тренажером-імітатором, що покращує можливість оцінки дій екіпажу та полегшує процес навчання.

Модернізація БМ також охоплює заміну попереднього обчислювального пристрою СРП на спеціалізований комп’ютер СВ-РТ з модульною архітектурою, створений з використанням сучасної елементної бази й доступних сьогодні технологій. СВ-РТ має ті ж самі функції, що раніше покладалися на обчислювальний пристрій СРП.

Зазначається, що дослідно-конструкторські роботи планують завершити у вересні 2020 року.

Читайте також: Мешканців окупованого Донбасу вербують для протиправних дій в Білорусії: стали відомі окремі подробиці