xcounter
#

У 2022 році в ЗСУ можуть нарешті з'явитися армійські ЗРГК з фазованою решіткою

12499
3СУ-23-4М-А1 "Рокач" від "Завод "Арсенал" у Києві. Жовтень 2021 року
3СУ-23-4М-А1 "Рокач" від "Завод "Арсенал" у Києві. Жовтень 2021 року

Мова йде про вже відомий проект ЗСУ-23-4М-А1 - "Рокач" від ДП "Завод "Арсенал"

В рамках спеціалізованої виставки "Цифрове майбутнє армії", яка проходила у Києві з 13 по 17 жовтня цього року, була продемонстрована сучасна модернізація відомої радянської "Шилки" – від ДП "Завод "Арсенал".

Як повідомили представники Збройних сил в ексклюзивному коментарі Defense Express, випробування дослідного зразка близькі до завершення й вже у 2022 році перші машини, ймовірно, почнуть випробовування в українському війську.

Читайте також: Як в Україні створюють керовані ракети для ПТРК, коли приймуть на озброєння "Бар'єр-С" та яким новим озброєнням оснащують НГУ: події тижня від Defense Express
3СУ-23-4М-А1
3СУ-23-4М-А1 "Рокач" від "Завод "Арсенал" у Києві. Жовтень 2021 року

"Даний виріб озброєння пройшов вже відомчі випробування. Тобто він уже є на постачанні Збройних сил України й на наступний рік планується закупівля даного озброєння і постачання в війська", - розповів ДЕ майор ЗСУ Деніс Федюкін.

На відміну від радянської установки, адаптована версія від ДП "Завод "Арсенал" оснащена сучасною РЛС с фазованою антенною решіткою та пакетом ПЗРК. Крім того, осучаснена машина протиповітряної оборони має й автоматизоване "начиння", котре здатне не лише ефективно виявляти цілі, а й успішно працювати в єдиній (потенційній) мережі полем бою ЗСУ.

3СУ-23-4М-А3 Шилка
3СУ-23-4М-А3 "Шилка" під час вогневих випробувань на полігоні "Ягорлик" у лютому 2019 року

Зразок "важкий в експлуатації, але дуже ефективний", - зазначив Деніс Федюкін. При цьому, за його словами, нова РЛС дає можливість ефективно виявляти "стандартні" повітряні мішені, а також "побачити" й нерухому ціль (гелікоптер, що "зависнув" над землею або звичайний невеликий дрон). Ба більше – навіть наземні цілі бачить (як у русі, так і в статичному положенні).

Нагадаємо, вперше про модернізовану ЗСУ-23-4М-А1 "Рокач" повідомили ще кілька років тому, а у 2020 році було заявлено, що дослідний зразок пройшов визначальні відомчі випробування й вже у ДОЗ-2020 року включено закупівлю двох партій 3СУ-23-4М-А1.

3СУ-23-4М-А(3) Шилка
Модернізована по третьому варіанту 3СУ-23-4М-А(3) "Шилка" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2018"

"Контракт знаходиться в стадії укладання. Всі необхідні матеріали нам Міністерством оборони передані. За планом контракт має бути укладений найближчим часом в рамках держзамовлення цього року. Також, додатково, розглядається замовлення на певну кількість машин в ДОЗ-2021", - відзначив у листопаді минулого року над замовленням Ігор Волощук генеральний директор ДП "Завод "Арсенал" Ігор Волощук.

Читайте також: За останні два роки ДСНС замовила майже 170 нових українських пожежних машин