xcounter
#

Туреччина знову "ризикує" винищувачами, але тепер справа не в російських C-400

20864
Туреччина знову "ризикує" винищувачами, але тепер справа не в російських C-400

США можуть заблокувати продаж винищувачів Туреччині, яка планує поповнити парк своїх F-16

Туреччина хоче закупитися зброєю в США на 20 мільярдів доларів, зокрема придбати 40 винищувачів F-16 Block 70 та модернізувати наявні літаки, але вся ця угода знаходиться під серйозною загрозою через те, що Анкара наразі блокує вступ до НАТО Швеції та Фінляндії. Про це йдеться у матеріалі Defense News.

f-16
Турецькі винищувачі F-16, фото ілюстративне

Так, 2 лютого, у четвер, понад чверть членів Сенату США надіслали листа президенту країни Джо Байдену, в якому кажуть, що зупинять продаж зброї Туреччині – у листі йдеться зокрема про те, що питання про продаж винищувачів F-16 Анкарі розглянуть тільки тоді, коли Туреччина ратифікує протоколи про вступ до НАТО двох європейських країн – в іншому випадку масштабна угода з Анкарою може бути скасована.

Читайте також: Туреччина модернізує Leopard 2A4, при кращому захисті танк стане важчим до 61 тонн

Туреччину зокрема звинувачують в тому, що вона порушує свої зобов’язання у рамках тристоронньої угоди з Фінляндією та Швецією, у межах яких останні мали вжити заходів щодо забороненої Робітничої партії Курдистану і потенційно екстрадувати визначених осіб в обмін на ратифікацію заяв щодо членства в НАТО.

с-400 зрк
Туреччина була виключена з програми F-35 через закупівлю російських ЗРК

Тож тепер, судячи з усього, подальша доля американської зброї для Туреччини буде залежати безпосередньо від Анкари та її подальших дій та позиції щодо членства Фінляндії та Швеції в НАТО – бо в Сенаті США рішуче налаштовані заблокувати угоду у випадку, якщо щось піде не за планом. Зрештою, тут можна згадати історію з винищувачами F-35, коли Туреччину виключили з програми через закупівлю російських ЗРК С-400.

Разом з усім, попри всі проблеми, сенатори США зауважують, що Туреччина продемонструвала себе як "цінний союзник НАТО", відзначивши її "прихильність реалізації зернової угоди за посередництва ООН, яка дозволила Україні експортувати зерно і запобігти глобальній продовольчій кризі".

Читайте також: Туреччина успішно випробувала далекобійний ЗРК Siper пуском на 100 км (відео)