xcounter
#

Це вже максимально показово: друга за два дні атака по Волгоградському НПЗ

14743
Це вже максимально показово: друга за два дні атака по Волгоградському НПЗ

Волгоградський НПЗ безпосередньо належить "Лукойл", мав потужність переробки 14 млн тонн нафти на рік та є шостим за потужністю нафтопереробним заводом у РФ

Сьогодні 12 травня було завдано другий поспіль удар по Волгоградському нафтопереробному заводу "Волгограднефтепереработка", який належить "Лукойлу".

З огляду на відео з місця подій удар завдавали декілька дронів, які успішно уразили підприємство. Водночас традиційно місцева влада у своїй заяві об'єднала переможну реляцію, що всі дрони були збиті, але при падінні впали на території підприємства, у результаті чого виникли пожежі, тому варто зачинити вікна.

Читайте також: Чи є проста відповідь на питання, а який має бути баланс між звичанийми і високоточними боєприпасами

І попри те, що, на перший погляд, мова йде про нібито вже рядову подію зі систематичним виведенням з ладу нафтопереробної промисловості РФ - цей удар є важливим маркером. Бо це друга поспіль атака по одному й тому самому нафтопереробному заводу за останні два дні. У ночі 11 травня цей самий завод також був атакований далекобійними БПЛА-камікадзе. За неофіційною інформацією від українських ЗМІ з посиланням на власні джерела у ГУР, минула атака також була успішною.

Таким чином мова йде про систематичні удари, які здійснюється по одному й тому об'єкту, що знаходиться на дальності близько 500 км від гіпотетичних пускових районів. При цьому це передбачає прокладання маршрутів польоту дронів над окупованою територією України, або за складним маршрутом через прикордонні області з гаком у ще 500 км. І попри це дрони повторно прориваються для атаки того самого об'єкта.

Також варто зазначити, що це вже третій удар по Волгоградському нафтопереробному заводу, який вперше був успішно атакований ще 3 лютого 2024 року.

Й таким чином досягається систематична методичність атак, що є ключовим у задачі виведення з ладу дійсно величезного підприємства, що має проєктну потужність переробки 14 млн тонн нафти на рік, що робить його шостим за потужністю НПЗ у РФ.

Читайте також: Нечисленний флот B-2 Spirit таки "схудне" на одну машину, бо ремонтувати літак не вигідно