xcounter
#

ТОП-25 світових виробників зброї: Китай тіснить США, Росія втрачає позиції, України - немає

США залишаються незмінним збройовим лідером
США залишаються незмінним збройовим лідером
5094

Китай прагне домінувати на світовому ринку озброєнь, в той час як Росія втрачає позиції. Такі висновки наводить Стокгольмський інституту досліджень проблем миру (SIPRI), що оголосив рейтинг 25 найбільших виробників озброєнь у світі.

Загальний обсяг продажів провідних компаній-виробників зброї та продукції військового призначення Топ-25 виріс на 8,5% - до 361 млрд доларів. Це у 50 разів перевищує річний бюджет миротворчих операцій ООН.

Про це говориться у доповіді Стокгольмського Міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), яка була опублікована 7 грудня.

Читайте також: У 2020 році на озброєння ЗСУ прийнято 28 зразків ОВТ
Рейтинг ТОП-25 від SIPRI

США, як і раніше, займають перше місце у виробництві зброї. Всього в Топ-25 за 2019 рік увійшли 12 американських компаній, на частку яких припадає 61% загальновійськових продажів списку Топ-25.

При цьому у 2019 році п'ять найбільших оборонних компаній базувалися в США - Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon і General Dynamics. Ці п'ять компаній разом зареєстрували річний обсяг продажів зброї на суму 166 мільярдів доларів.

На частку американських компаній припадає 61% загальновійськових продажів

Найбільший абсолютний приріст виручки від продажу зброї зафіксувала компанія Lockheed Martin: 5,1 млрд дол, що еквівалентно 11% у реальному вираженні.

Американці на 16 % випереджають Китай. Але цей розрив з року в рік зменшується.

Китайськими компаніями, які пробилися у світовій рейтинг Топ-25, є Корпорація авіаційної промисловості Китаю (AVIC; займає 6-е місце), China Electronics Technology Group Corporation (CETC; займає 8-е місце), China North Industries Group Corporation (NORINCO; займає 9-е місце) і China South Industries Group Corporation (CSGC; займає 24-е місце). Їх сукупна виручка між 2018 і 2019 роками зросла на 4,8%.

SIPRI
Американські зброярі ще випереджають Китай. Але цей розрив з року в рік зменшується. Компанії КНР продукують все більше якісної техніки та озброєнь

У списку Топ-25 також представлені лише дві російські компанії. Це виробник ракетних комплексів С-400 компанія "Алмаз-Антей" (їй відвели 15-е місце), а також Об'єднана суднобудівна компанія, яка зайняла 25-е місце.

Зенітний ракетний комплекс С-400
Зенітний ракетний комплекс С-400 "Тріумф"

На ці дві компані припало 3,9% продажів озброєнь у 2019 році. Виручка обох компаній у період з 2018 по 2019 рік скоротилася на загальну суму 634 мільйони доларів.

Третя російська компанія, що раніш входила до ТОП-25 - Об'єднана авіабудівна корпорація - втратила 1,3 млрд дол продажів і в 2019 році вибула з Топ-25.

Експорт зброї за 5 минулих років: хто і кому

Вперше до рейтингу Топ-25 увішла близькосхідна фірма. Це Компанія EDGE, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Вона була створена у 2019 році в результаті злиття більше 25 невеликих компаній, і зайняла 22-е місце у світовому ТОП-25. На її частку припало1,3% від загального обсягу продажів зброї з компаній Топ- 25.

Українських компаній у списку Топ-25 поки немає.

Хто купує зброї більше усіх. Дані від SIPRI
Читайте також: До бою готують "гібридів": у Німеччині представили концепт нової БМП Genesis