xcounter
#

Токсини Путіна: катастрофа окупованого Донбасу і "Ухань" в Ростові

777
Фото: Сергей Елкин
Фото: Сергей Елкин

"ЛНР-ДНР" і прилеглі російські території можуть стати зоною надзвичайної ситуації. Якщо це станеться, на РФ буде покладено відповідальність за гуманітарну катастрофу в регіоні і її жертви...

На кордоні Дагестану й Азербайджану 15 червня 2020 року з боку РФ відбулися масові заворушення. Їх епіцентром стало наметове містечко, де російська влада розмістила на COVID-карантин близько 700 азербайджанців, які прагнули виїхати додому.

Запропоновані умови не набагато відрізнялися від концтабірних. Відтак, близько чотирьох сотень людей, обурених нелюдським змістом і затримкою пропуску через кордон, перекрили федеральну автотрасу "Кавказ".

У відповідь озброєні представники Прикордонного управління ФСБ РФ у Дагестані і поліція застосували силу. Натовп відповів камінням, поранивши сімох федералів і розтрощивши їм п'ять службових автомобілів. Зрештою, російські силовики придушили бунт, затримавши майже сотню учасників.

У Дагестані Кремль показово продемонстрував силу і готовність розчавити будь-які протести. Навіть – щодо громадян інших держав. Але ці дії показали також безпринципність і слабкість Кремля в інших напрямках. Адже на кордоні РФ з окупованими українськими територіями Донбасу, епідеміологічна ситуація більш загрозлива, ніж у Дагестані.

Дагестан Азербайджан конфликт
Умови для людей, які не змогли вчасно перетнути кордон, не дуже відрізнялися від концтаборних

Тисячі людей із невизначеним правовим статусом щодня перетинають там лінію розмежування в обидві сторони. Усі всі вони – група коронавірусного ризику, оскільки у так званих "ЛНР-ДНР" відсутні елементарні умови профілактики і лікування будь-яких захворювань.

Крім того, значну частину мігрантського потоку становить відвертий кримінал, який займається транзитом зброї, наркотиків і контрабанди.

Здавалося, саме тут російські силовики повинні навести порядок. Зупинити на час карантину безконтрольне бродіння на кордоні. Створити на окупованій території карантинні концтабори для охочих перетнути кордон. Тим більше, що поблизу дагестанського села Куллар вони відпрацювали технологію епідеміологічних чисток.

СБУ контрабанда
СБУ попередила продаж у Запоріжжі партії контрафактних цигарок з ОРДЛО на більше ніж 2 мільйони гривень

Але в Кремлі обрали іншу тактику. З урахуванням ризиків, які виявили у "карантинному концтаборі" на кордоні з Азербайджаном. Головний – необхідність виділяти великі гроші і мати достатню кількість силовиків для контролю ситуації.

Створити концтабори в "ЛДНР" – серйозний ризик для РФ. Адже там переживають період стрімкого зубожіння, внаслідок падіння цін на нафту і газ. Крім того, ізолювати тисячі бойовиків, що вештаються через кордон, практично нереально. Для контролю таких карантинних концтаборів сил російської поліції недостатньо. А до того, її розміщення на окупованих територіях стане больовою точкою для тиску на Кремль.

ЛДНР полиция
Однієї лише поліції "ЛДНР" не буде достатньо для контролю карантинних концтаборів

Якщо рішення про створення таборів приймуть, Путіну доведеться відтягувати з фронту і так нечисленні боєздатні підрозділи для виконання конвойних функцій. У таборах одним головорізам доведеться співіснувати з іншими. Причому перші отримають необмежену владу над другими. Будь-яка спроба примусити "воїнів пітьми" до покори загрожує бунтом і збройним конфліктом окупантів з колаборантами.

Такий хід подій – реальний виклик для Кремля. Оскільки в разі дестабілізації внутрішньої ситуації там ризикують втратити контроль над окупованими територіями.

Російські експерти ще раніше допускали ймовірність збройного прориву кордону в бік РФ груп бойовиків у разі різкого погіршення економічної або військової ситуації в "ЛНР-ДНР". До цих ризиків віднесемо і можливе посилення карантинних обмежень.

ДНР ЛНР боевики
Російські експерти припускають ймовірність збройного прориву кордону в бік РФ груп бойовиків

А якщо в Ростовську область або Таганрог потраплять організовані загони озброєних бандитів, вони швидко занурять місцевих жителів в часи, описані в сценарії культового фільму "Холодне літо 53-го".

Схоже, що в Кремлі зважили всі за і проти та зійшлися, що неконтрольована пандемія COVID-19 на Півдні РФ – менш небезпечна, ніж військовий клінч з бойовиками "ЛДНР". Тим, більше, у РФ мало шансів уникнути нового спалаху, але є можливості не помітити новий "Ухань" в тому самому Ростові. Особливо, напередодні так званого референдуму про політичне бальзамування Путіна.

днр парад донецк
Репетиція параду в Донецьку. Серед "жертв" – молоді юнаки та дівчата

Тому Кремль руками медиків спотворює статистику по всій території РФ, переконуючи народ, що пік пандемії пройдено. Так само він діятиме і в разі її загострення на Донбасі й Півдні РФ.

Тим більше, на окупованих територіях немає ані тестів, ані оснащених лабораторій, ані достатньої кількості кваліфікованих лікарів, ані вільного доступу міжнародних спостерігачів. А підвищену смертність і зростання важких захворювань в РФ пояснюють, чим завгодно, крім COVID-19.

З огляду на такі міркування, у Кремлі відмовилися від жорсткого карантину для окупованого анклаву, зберігши там практично відкритий кордон. І цим підтвердили, що населення для них – витратний матеріал.

Їм байдуже, скільки людей захворіє в "ЛДНР" і скільки носіїв коронавірусу мігрують в РФ. Там спокійно спостерігають, як свищ COVID-19 накачується на окупованих територіях, перетікаючи в РФ й інфікуючи там нових жертв.

Москва коронавирус
Кремлю байдуже, скільки людей захворіють в "ЛДНР" і скільки з них згодом потраплять на територію Росії. Бо населення для них – це витратний матеріал

Більш того, власникам російських паспортів, які мешкають на окупованих територіях, запропонували виїзне голосування за "обнулення Путіна". Природно, без попереднього тестування на коронавірус.

Везуть їх на ділянки автобусами з Донецька, Ясинуватої, Горлівки, Новоазовська, Сніжного та Шахтарська з 25 червня по 1 липня. Місцями "волевиявлення" визначили Таганрог, а також села Авіло-Успенку, Покровське, Куйбишеве. Масштаби голосувальних міграцій є значними. Адже тільки торік паспорти РФ оформили більше 300 тисяч чоловік із захоплених в України територій.

Відтак, можна припустити, що "ЛНР-ДНР" і прилеглі російські території стануть зоною надзвичайної ситуації. Якщо це станеться, на РФ буде покладено відповідальність за гуманітарну катастрофу в регіоні і її жертви.

А Україні вже сьогодні варто думати про більш щільний контроль свого кордону і посилення епідеміологічного режиму, який дещо послабили з 10 червня. Потрібно жорсткіше контролювати дотримання режиму самоізоляції громадянами, які в'їхали на нашу територію з "ЛДНР". Зокрема, з використанням електронного сервісу "Дій дому". Аби впевнено зустріти новий виток російської загрози.

Автор: Андрій Воропаєв

ТЕГИ Війна