xcounter
#
Тирасполь  слідом за Москвою проведе Парад Перемоги: стало відомо коли

Тирасполь слідом за Москвою проведе Парад Перемоги: стало відомо коли

358

Із запізенням майже на півроку: у Придністров'ї планують провести Парад з нагоди 75-річчя Великої Перемоги

У Придністров'ї планують провести Парад з нагоди 75-річчя Великої Перемоги 2 вересня 2020 року. Про це повідомила 24 червня прес-служба, так званого, "Міністерства оборони Придністровської Молдавської Республіки (ПМР)" з посиланням на указ очільника невизнаної ПМР Вадима Красносєльського.

Передбачається, що парад буде присвячений не лише 75-й річниці Перемоги, а й тридцятиліттю з дня утворення, так званої "ПМР".

Читайте також: МЗС України направило ноту протесту РФ через паради на тимчасово окупованих територіях

Наразі керівництво Республіки Молдови поки не відреагувало на проведення подібного заходу.

Російські військові зі складу ОГРВ на Параді в Тирасполі в травні 2019 року

Паради на лівому березі Дністра в Тирасполі відбуваються з певною регулярністю в травні та вересня кожного року. Іноді із залученням військової техніки. При цьому організуються та проводяться вони спільно з військовослужбовцями Оперативної групи російських військ (ОГРВ) в Придністров'ї. За оцінкою молдавських оглядачів, вважається, що участь в подібних заходах ОГРВ "демонструє зухвалий характер по відношенню до конституційності Республіки Молдова".

У 2018 році Міністерство закордонних справ Республіки Молдова так прокометувало аналогічний захід із залученням російських військ: "Подібні дії грубо підривають суверенітет і територіальну цілісність Республіки Молдова".

Прапороносці під час Параду в Тирасполі в травні 2019 року

Поряд з цим важливо додати про епідеміологічний стан в регіоні. Наразі за повідомленнями, так званого, "Міністерства охорони здоров’я" Придністров’я, за станом 26 червня 2020 року тільки на лівому березі Дністра з близько 400 тис. населення зареєстровано 1177 випадків COVID-19. При цьому померло 46 осіб, а одужало - 949 осіб.

Всього по Республіці Молдова інфіковано 15453 особи. 510 громадянина країни померло. Нещодавно в Міністерстві охорони здоров'я РМ заявили, що зростає смертність від коронавірусу. Минулого тижня, з 15 по 21 червня 2020, в порівнянні з попереднім тижнем - 8-14 червня, кількість смертей збільшилася на 3%.

Парад в Тирасполі в травні 2018

Варто зазначити, що попри пандемію коронавірусу на тимчасово окупованих територіях сходу України в Донецьку та Луганську за вказівкою Москви 24 червня 2020 року також були проведені паради, наслідки яких для звичайних громадян поки не відомі. Деякі коментатори вже назвали подібні заходи - "паради під час чуми", адже вони спрямовані лише на формування псевдо патріотизму, нехтуючи при цьому життям та здоров'ям своїх громадян.

Важливо відмітити, що 25 червня 2020 року регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я в Європі Ханс Клюге заявив, що наразі спостергіається зростання заражених осіб на коронавірус в Європі. Це загрожує новим сплеском захворюваності, здатним привести системи охорони здоров'я країн регіоні до кризи.

"30 країн в останні два тижні зіткнулися зі збільшенням числа виявлених випадків коронавирусу. У 11 з цих країн прискорення темпів поширення інфекції призвело до відродження [хвороби]. Якщо залишити це без уваги, воно може знову підштовхнути системи охорони здоров'я до краю прірви", - зазначив представник ВООЗ.

Читайте також: Парад в окупації та коронавірус: сьогодні строєм по вулицях, а завтра - в інфекціонку