xcounter
#

Стало відомо, скільки територій на сході України розмінувала The HALO Trust

319
Площа територій, яку потрібно перевірити на наявність мін та вибухонебезпечних предметів на території Донецької та Луганської областей, складає приблизно 7000 кв.км
Площа територій, яку потрібно перевірити на наявність мін та вибухонебезпечних предметів на території Донецької та Луганської областей, складає приблизно 7000 кв.км

Площа землі вивільненої HALO Trust від мін та боєприпасів в Україні з початку 2020 року становить 1 689 263 кв.м

Місія міжнародної гуманітарної організації The HALO Trust продовжує активно діяти на сході України в Донецькій та Луганській областях. Зважаючи на поширення COVID-19 робота фахівців компанії була скорегована. The HALO Trust, окрім основних видів діяльності, також займалася інформуванням місцевого населення в зоні відповідальності про небезпеку і запобіжні заходи в контексті пандемії на коронавірус.

Процес розмінування групою The HALO Trust з використанням спеціалізованої рамки

Як повідомив Defense Express керівник операцій з розмінування компанії The HALO Trust Гарі Янг, цього року організації вдалося розмінувати навіть більше ніж планувалося. "За час діяльності The HALO Trust в Україні організацією було розміновано 7 025 188 кв.м (7,025 кв.км). Лише за 9 місяців поточного року нам вдалося вивільнити від мін та боєприпасів 1 689 263 кв.м. (1,689 кв.км), що дещо більше наших очікувань. Справа в тому, що через карантинні обмеження нам довелося змінити підходи в організації роботи та перерозподілити групи розмінування між ділянками. Якщо раніше групи розмінування виїздили до окремих пунктів збору в різних районах Донецької та Луганської областей, то зараз ми намагаємося ще більше залучати персонал та навчати його протимінній діяльності безпосередньо з районів, де саме і знаходяться ділянки розмінування. Такий підхід дозволить нам значно скоротити час на переїзди, а значить з’явиться більше часу для розмінування місцевості" – зазначив Гарі Янг.

Читайте також: HALO Trust - четвертий рік гуманітарного розмінування в Україні

Крім того, він зазначив, що всього за 2020 рік організацією було знайдено 165 мін та інших боєприпасів. Загальна чисельність розроблюваних нових ділянок розмінування складає 44. При цьому загальна кількість працівників становить наразі 371 особу, і є плани до кінця року збільшити її до 400.

"Традиційно ми в цьому році здійснювали інформування населення про небезпеку мін та боєприпасів. Всього було поінформовано 16 854 бенефіціари. Водночас більш 155 000 суб’єктів було інформовано про небезпеку і запобіжні заходи в контексті пандемії COVID-19" – навів дані Гарі Янг.

Варто нагадати, що The HALO Trust це міжнародна гуманітарна організація, яка на сьогодні діє в 24 країнах і територіях світу.

Основними напрямками діяльності є: обстеження, маркування та очищення територій, де є вибухонебезпечні предмети; здійснення навчання протимінній діяльності місцевого персоналу, а також інформування населення про ризики, які несуть міни і боєприпаси, що не вибухнули. Індикативна загальна чисельність персоналу, який працює в організації, налічує понад 8,5 тисяч осіб. В основному, це місцеві жителі і лише дуже малий відсоток міжнародних співробітників.

Організація почала свою діяльність в Україні в 2015 р, після того, як з'явилися перші повідомлення про жертви від підриву на мінах серед мирного населення. Після проведення оціночної місії було прийнято рішення про необхідність більш повномасштабної роботи з боку організації в Україні.

Далі був погоджений характер діяльності організації в Україні з Міністерством оборони, яке на сьогодні є головним органом протимінної діяльності, який координує гуманітарну протимінну діяльність в країні. Потім був підписаний Меморандум з оборонним відомством, і вже в березні 2016 року організація стала до робіт з обстеження територій.

За попередніми офіційними розрахунками загальна площа територій, яку потрібно перевірити на наявність мін та вибухонебезпечних предметів на території Донецької та Луганської областей, складає приблизно 7000 кв.км.Ця цифра не відображає реальну площу, яку потрібно розмінувати, але вона відображає площу, яку треба дослідити.

Читайте також: На Луганщині знайдено міну виробництва Росії ОЗМ-72