xcounter
#

Стали відомі перспективи і кількість поставлених бронемашин "Варта" та "Новатор"

4731
СБА "Варта" та "Новатор"
СБА "Варта" та "Новатор"

ТОВ "Конструкторсько-виробниче підприємство "Українська бронетехніка" поставило понад 250 СБА "Варта" та "Новатор" до Нацгвардії та Збройних сил України

Як зазначив в інтерв’ю Defense Express генеральний директор КВП "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас, на сьогоднішній день cпеціальні броньовані автомобілі (СБА) "Варта" і "Новатор" успішно пройшли визначальні відомчі випробування згідно з програмами і методиками випробувань Міноборони, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України. СБА прийняті на забезпечення силових структур України відповідно до порядку, визначеного Постановою КМУ №345. Наразі тривають державні випробування.

Генеральний директор КВП "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас

"По "Варті" і "Новатору" ми завершуємо державні випробування. "Варті" із визначених 30 000 км пробігу залишилося менше 5000 км. Далі ми маємо її перевірити на підрив. Фактично, по ній, якщо все піде добре, розраховуємо завершити державні випробування вже у вересні 2020 року", – зазначив Владислав Бельбас.

Читайте також: "Українська бронетехніка": руйнування міфів про "Варту" та можливості "Новатора"

В свою чергу, стосовно "Новатора" керівник підприємства заявив: "Новатор" теж вже наїздив понад 30000 км. Залишилося кілька тисяч. Розраховуємо на вересень 2020 року завершити держвипробування. При вазі 8,8 т "Новатор" демонструє гарні показники. Він легкий, маневрений і дуже швидкий. За три роки експлуатації системних проблем по ньому не було Але ж, звичайно, будь-яка машина в процесі випробувань допрацьовується, аби бути бездоганною".

СБА "Варта"

Також Владислав Бельбас назвав загальну кількість поставлених до силових структур України машин: "Наразі поставлено понад 200 СБА "Варта" і понад 50 СБА "Новатор". Їх споживачами на сьогодні є Національна гвардія та Збройні сили України".

Нагадаємо, СБА "Варта" – багатоцільовий броньований автомобіль MRAP з колісною формулою 4х4. Розроблений згідно з потребами силових відомств України і підрозділів спеціального призначення для участі у військових конфліктах, антитерористичних операціях і операціях об’єднаних сил.

Вперше представлений в 2015 році як спеціальний автомобіль для поліції особливого призначення КОРД. Виробником заявлена можливість встановлення бойового модуля з кулеметом 7,62 мм, 12,7 мм і башти типу БП-1 – аналогу башти, що встановлюється на БТР-70/80 та БРДМ-2 і озброєна кулеметами 14,5 мм і 7,62 мм.

СБА "Новатор"

Для бронювання використовується шведська сталь Swebor Armor з твердістю 560 НВ, на відміну від інших вітчизняних виробників бронеавтомобілів, які використовують сталь з твердістю 500.

Броня захищає екіпаж і десант від бронебійного патрона калібру 7,62х39 мм. Завдяки V-подібній формі днища та протимінним сидінням забезпечено захист екіпажу при підриві міни потужністю 6 кг у тротиловому еквіваленті під колесом або днищем.

Може модифікуватися як автомобіль для перевезення особового складу, командно-штабна машина, санітарний автомобіль для евакуації поранених і самохідна мінометна установка.

СБА "Новатор" сконструйований з урахуванням сучасних вимог до техніки підрозділів спеціального призначення з використанням шасі, що пристосоване до експлуатації в найскладніших умовах бездоріжжя з колісною формулою 4×4 та 6,7-літровим турбодизельним двигуном Ford. Автомобіль у базовій версії оснащений системою пожежогасіння моторного та десантного відсіків, автономною системою клімат-контролю, системою навігації та системою Run-flat, яка дозволяє продовжувати рух навіть при пошкодженні коліс.

Спеціалізований броньований автомобіль "Новатор" має масу 8,845 кг і вантажопідйомність до 1845 кг. В салоні автомобіля може розміститися п’ять пасажирів. У вантажному відсіку обладнане місце для сидіння та передбачено місце для фіксації санітарних нош. СБА «Новатор» здатен долати водні перешкоди глибиною 0,75 м, підйом 60% і рухатися по шосе з максимальною швидкістю 140 км/год.

Читайте також: ССО ЗСУ отримали на озброєння СБА "Варта"