xcounter
#

Стала відома ціна легкого танка M10 Booker для США

14390
M10 Booker (фото: US Army)
M10 Booker (фото: US Army)

Легкий танк M10 Booker спеціально створювався для безпосереднього посилення вогневої потужності піхоти

M10 Booker став для армії США першим танком, хоча й легким, який був прийнятий на озброєння з часів Abrams. Й хоча Пентагон не класифікує його танком, це не змінює того, що це саме легкий танк зі 105-мм гарматою, який призначений для посилення піхоти.

А завдяки фінансовому запиту Пентагону на 2025 фінансовий рік (починається з жовтня) стала відома ціна перших серійних машин, які призначені для формування першого підрозділу на M10 Booker. Й на 2025 рік заплановано отримати ще 33 таких танки на що американське оборонне відомство має витратити 460,6 млн доларів. Тобто по 13,95 млн доларів за один танк.

Читайте також: Суперкомп’ютер для Taurus справді треба, і навіть є стаття як це влаштовано
M10 Booker

Цей показник бюджетного запиту відрізняється від запиту на цінник за перші передсерійні 33 машини, які зараз знаходяться на довготривалих випробуваннях, фактично - піддослідній експлуатації, які обійшлись у 496,8 млн доларів, по 15 млн доларів за одиницю.

Але це стандартна ситуація в умовах початку виробництва будь-якого озброєння. Саме тому з початком вже повноцінного серійного виробництва, під час якого до 2035 року має бути виготовлено 504 машини, ціна може змінитись в меншу сторону. Зокрема літом 2023 року оцінювалась на рівні приблизно 13 млн доларів без урахування інфляційних змін.

Таким чином вартість M10 Booker не дуже сильно відрізняється від вартості сучасної БМП, що не дивно в умовах, коли сам цей легкий танк створений на шасі ASCOD, що є платформою для іспанського Pizarro, австрійського Ulan, а також британського Ajax.

Натомість армія США отримує легку мобільну машину, яка призначена для посилення вогневої міці підрозділів й концептуально створюється як раз під цю задачу. Своєю чергу повноцінний американський основний бойовий танк Abrams концептуально створювався як мобільний протитанковий засіб.

Читайте також: Що це за гаубиці M114A1 від Греції, які їх характеристики та на скільки вони можуть бути корисними для ЗСУ