xcounter
#

США роздають списані винищувачі: Болгарія може отримати два F-16

Але перед тим Болгарія придбала 8 таких літаків
6311
США роздають списані винищувачі: Болгарія може отримати два F-16

​Сполучені Штати можуть безкоштовно надати Болгарії два списані винищувачі F-16 – про це стало відомо під час візиту помічника секретаря Держдепу Р. Кларк Купера в Болгарію

Літаки Болгарія отримає у рамках програми Міноборони CША Defense’s Excess Defense Articles (програма реалізації надлишкового майна) за умови погодження передачі винищувачів Конгресом Сполучених Штатів.

Ці два літаки будуть призначені для підготовки персоналу ВПС Болгарії до того часу, як країна отримає свої вісім винищувачів F-16 Block 70, які вона придбала в США у цьому році.

Читайте також: Пілот винищувача F-16 програв штучному інтелекту в п’яти раундах поспіль: але є нюанси
Винищувач F-16
Раніше Болгарія придбала в США винищувачі F-16, а тепер може отримати списані літаки для навчання персоналу

Візит помічника держсекретаря Купера відбувся одразу після успішного візиту міністра оборони Болгарії 6 жовтня 2020 року у Вашингтон, під час якого була підписана дорожня картка співробітництва у галузі оборони.

"Це партнерство розпочалося у 2006 році, коли сполучені Штати й Болгарія підписали Угоду про співробітництво у галузі оборони, яка передбачало спільне використання декількох військових баз і дозволило військових США розширити участь у навчаннях в країні", – зазначається у повідомленні.

Винищувачі F-16
Польські винищувачі F-16

Україні винищувачі теж потрібні. Як раніше зазначав командувач Повітряних сил Дроздов, Україна може придбати літаки F-16 за досвідом Польщі, оскільки модернізацію наявних винищувачів не можна проводити вічно, а зробити власний багатофункціональний літак навряд чи вийде, оскільки це вимагатиме значну кількість часу та коштів.

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)