xcounter
#

США може потребувати націоналізацію військової авіації, кажуть Повітряні Сили

США може потребувати націоналізацію військової авіації, кажуть Повітряні Сили
1963

Сполучені Штати, ймовірно, матимуть націоналізувати частини сектора виробництва військової авіації, якщо Пентагон не придумає нових способів купівлі літаків, що стимулюють велику конкуренцію в приватній промисловості, попередив високопоставлений представник ПС США.

Уілл Ропер (Will Roper), глава відділу по закупкам Повітряних Сил США, оголосив цю позицію свого відомства на тлі того, як ПС доопрацьовують амбітні плани по закупівлі нової серії бойових винищувачів під назвою Digital Century Series. "Важливо, щоб ми знайшли нову модель, в якій немає переможців або програвших, а лише постійна конкуренція", - заявив він.

Digital Century Series винищувачі Will Roper
Уілл Ропер розповів про свій план, спрямований на уникнення націоналізації

Lockheed Martin і Boeing - єдині компанії в США, які виробляють тактичні винищувачі. Boeing KC-46 - єдиний повітряний танкер у серійному виробництві, а Lockheed C-130 Super Hercules - єдиний військовий вантажний літак у виробництві. У той час як стратегічний і довгостроковий військовий транспорт не виробляється зовсім.

Читайте також: Модернізація літаків B-52: на які ризики підуть Повітряні Сили США
Digital Century Series винищувачі Boeing
Націоналізація відбудется, якщо ПС не зможе зберегти залишившихся американських авіабудівників і знайти спосіб підтримки конкуренції

Ропер сподівається, що його план щодо Digital Century Series залучить нове покоління інженерів в оборонний сектор і надасть модель для закупівлі різних типів військових літаків. Digital Century Series - це повернення до американських винищувачів "Century Series", які були побудовані у 1950-х і 1960-х роках. Він має надію, що з'являться нові компанії і змінять сектор, так само, як електромобілі Елона Маска змінили автомобільну промисловість.

Технічний талант стоїть на першому місці

Проект Ропера передбачає розробку й закупівлю літаків набагато швидшими темпами, ніж це було з традиційними тактичними винищувачами. Потрібно чекати близько десятиліття, перш ніж їх почнуть виробляти у великих кількостях. На той час технологія вже застаріє, і нові літаки повинні пройти дорогі і тривалі проекти модернізації.

Digital Century Series винищувачі F-15EX
F-15EX - кандидат на тестування концепцій і компонентів для літаків Digital Century Series

"Якщо наша промислова база рухне, нам доведеться націоналізувати промислоу базу з виробнитцва передової авіації і, можливо, інші частини ПС, які в даний час є конкурентоспроможними", - сказав Ропер. "Але я також сподіваюся, що, якщо ми будемо відкриті до частого проектування і будування речей в невеликих партіях, які знаходяться між X-літаками і масовим виробництвом, згодом ми будемо заохочувати перехід інноваційних компаній в оборонний сектор".

Digital Century Series винищувачі Will Roper
Ропер хоче розробити Digital Century Series за 5 років

Але один аналітик каже, що інші країни - Великобританія, Франція, Японія, Швеція - довели, що вони можуть підтримувати одного виробника бойових літаків без формальної націоналізації.

Націоналізація - це "визнання того, що вони зазнали невдачі, і я не думаю, що вони зазнали невдачі", - сказав Річард Абулафія (Richard Aboulafia), віце-президент з аналізу в авіаційній консалтинговій компанії Teal Group.

Century Series винищувачі Will Roper
Програма Digital Century Series повинна бути як Century Series 1950-х років, коли за п'ять років ПС випустили шість нових винищувачів від п'яти різних виробників

За останні роки в оборонній промисловості відбувся спад після ряду гучних злиттів і поглинань, останнім з яких стало злиття United Technologies і Raytheon.

Ропер сказав, що він був здивований тим, що інші високопоставлені представники оборонного сектора, схоже, не переймаються скороченням оборонно-промислової бази. "Справа не в тому, що оборонна промисловість погіршилася, просто програм так мало і між ними такий великий часовий розрив, що щоб отримати будь-яке довгострокове партнерство з нами в галузі оборонних технологій, вам потрібно мати досить диверсифіковане портфоліо", - вважає він.

Digital Century Series винищувачі Will Roper
Мета ПС - створити найкращий винищувач за пару років, інтегруючи всі існуючі технології

Ропер повідомив , що його план щодо Digital Century Series дозволить знизити довгострокові витрати військових. З тих пір, як на початку 2018 роки він став головним закупщиком зброї ПС, він шукав шляхи зниження витрат на весь термін служби літаків.

Це виклик 21-го століття, тому все має змінитися

"Я вважаю, що закупівля літаків таким способом буде дешевше, ніж на основній виробничій лінії, не тому, що ціна за одиницю буде дешевше ... а тому, що загальна вартість володіння літаками буде нижче, і у нас не буде витрат на модернізацію та утримання, які дійсно починають накопичуватися після 15-го року", - сказав він.

Ропер підштовхує компанії до створення зброї з відкритими технологіями, щоб ПС не були змушені неодноразово платити за модернізацію компанії, яка виробила певну зброю.

Читайте також: Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці